Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Türkiye'nin 120'den fazla ülkeye fındık ihracatı yaptığını belirterek, "2 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındıkta belirsizlik sürüyor. Mutlaka 'Fındık Kanunu' çıkarılmalı" dedi.
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, ülkenin ihracat gelirinin yüzde 10.2'sinin tarımdan sağlandığını, fındık ihracatından da yıllık ortalama 2 milyar dolar döviz geliri elde edildiğini dile getirdi. Fındık sektöründe yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için 'Fındık Kanunu'nun çıkarılması gerektiğini savunan Kahraman şunları söyledi:
"Bizim öncelikli hedefimiz, müstakil bir 'Fındık Kanunu' çıkartılmasıdır. Çıkartılacak olan bu kanunla, fındıkla alakalı dağınık olan ve tamamı ikincil olan mevzuatlar bir araya toplanacaktır. Oluşturulacak fındık kanunu oldu bittiye getirilerek değil, sektördeki tüm kesimlerin görüş ve fikirleri alınarak, bizim gerçeklerimize uygun olarak hazırlanmalıdır" dedi.
'ORDU, AVRUPA'NIN TAMAMI KADAR FINDIK URETİYOR'
'Fındık Kanunu' ile birlikte stok kontrol sisteminin de oluşturulması, tüccarlık mesleğine standart getirilmesi gerektiğini söyleyen Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Türkiye'de fındık üretiminde Ordu'nun birinci sırada yer aldığını, kentte yıllık 220 bin ton fındık üretimi yapıldığını ifade etti. Kahraman şöyle konuştu:
"Ordu, Avrupa'nın tamamı kadar fındık üretmektedir. Türkiye on yıl öncesine kadar 50- 60 ülkeye fındık ihracatı yaparken, bugün ihracat 120 ülkeyi geçti. Borsa olarak hedeflerimizden bir tanesi ürün çeşitliliğimizi artırarak, katma değeri yüksek ürün çeşitlemesinin ortaya çıkmasıdır." 

FOTOĞRAFLI







FOTOĞRAFLI