Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ulusal ve uluslararası finansal bağlantılarını yakın markaja alan Maliye Bakanlığı, suç gelirini aklama faaliyeti kapsamında 14 bin şirketi incelemeye aldı. Paralel Yapı ile ilgili bilgi paylaşımı, mal varlıklarının dondurulması konusunda ABD ve AB ülkeleri ile mütekabiliyet esası işletilmeye başlandı.

GLOBAL TAKİP GELİYOR

"Terörizmin finansmanı" suçlamasıyla yönetimlerine kayyum atanan holdinglerin paravan şirketler üzerinden kurduğu global bağlantıları da ortaya çıkmaya başladı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da sosyal yardım, halk eğitim, kültür vakfı gibi yöntem ve yapılar üzerinden gelişen şüpheli para transferlerinin üzerine giderken, 17 Aralık 2013 sonrasında da para aktarmayı ve aracılık yapmayı sürdürenler hakkında da yasal süreç başlatıldı. Hükümet, paralel devlet yapılanması ile mücadele çalışmalarını geçen hafta yapılan koordinasyon toplantısında masaya yatırdı. Yeni dönemde, Başbakanlık, İçişleri, Adalet ve Maliye Bakanlığı'nda Paralel Yapı'yla mücadeleyi yürüten daire başkanlarının düzenli olarak bir araya gelmesi kararı alındı. Maliye, paralel yapı ile mücadele kapsamında; bankacılık sisteminden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryeler kullanılan, çek ve senetlerin ciro edilmesi ile kapalı devre yürütülen finansal işlemlere yoğunlaştı. Bugüne kadar Paralel Yapı ile bağlantılı yaklaşık 20 bin şirket ve kişi belirlendi. Himmet organizatörleri, para transferine aracılık yapanlar, çek-senet toplayıp arkasını imzalayarak ödeme zinciri oluşturan 14 bin kişi ve kuruluşa öncelik verildi. Paralel Yapı'nın 140'a yakın ülkedeki mal varlıklarının dondurulması için global çapta finansal diplomasi yürütülecek.

PARA AKTARMAYA DEVAM

Himmet paralarının toplanıp dağıtılmasında rol alan, sivil görünümlü vakıf ve şirketlere para aktaran mutemet elemanlarının da şeması çıkarıldı. 17-25 Aralık sonrası da örgüte para aktarmaya devam eden şirketler Türk Ceza Kanunu kapsamında terör örgütüne destek kapsamında inceleniyor.

BÜROKRASİ İLE İLİŞKİLER MERCEK ALTINA ALINDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Paralel Devlet Yapılanması ana davası soruşturmasında da örgütün mali kaynaklarına ilişkin önemli bilgiler yer alıyor. Ana dava dosyasına eklenen MASAK, SPK raporlarında örgüte finans sağlayan kaynaklarla ilgili 150 milyarlık tabloya ulaşılırken, iş dünyasına yapılan baskılar, bazı kamu kurumlarında temsilcileri kullanarak firmalara ceza kesildiğine ilişkin raporlar da yer alıyor. Şirketler içindeki hiyerarşik yapılanmaya da dikkat çekilerek, bazı şirketlerde yönetimin doğrudan Paralel Yapı'da olduğunu vurgulanıyor. Kuryelerin bürokrasi ile ilişkileri de inceleniyor.FETÖ'nün 14 bin şirketine kara para incelemesi