ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaklaşık 10 yıl aradan sonra faizleri artırması, nefesini tutarak tarihi kararı bekleyen piyasaları ‘teğet’ geçti.

Fed’in faiz artırımı beklentilerin aksine dalga yaratmadı ve ve politika yapıcılar piyasadan sadece 105 milyar dolar çekti. Fed’in faiz artışıyla Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerden 500 milyar doların çıkması bekleniyordu. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in öngörüsü de 300 milyar dolarlık çıkışın olması yönündeydi. 
 
PİYASALAR SAKİN
 
Federal Home Loan Bank’ta Sermaye Piyasaları Müdürü olan Bill List, Fed fon oranlarının işlem gördüğü piyasaların oldukça sakin ilerlediğini kaydetti. List “Tüm Fed fonları piyasası görece rahatlamaya ayak uydurdu. Tüm varlıklar için hedefler yükseldi” dedi.
 
Fed, 2008’den bu yana yüzde 0-0.25 arasında tuttuğu faizleri Çarşamba günü 25 puan yükseltirken, piyasaların üzerindeki Demokles’in Kılıcı’nı andıran baskının kalkması dünyayı rahatlattı.
 
Fed Başkanı Janet Yellen’in ‘güvercin’ mesajları da küresel piyasalara moral verdi. Yellen, faiz artışlarının kademeli ve ılımlı olacağını açıklayarak piyasaları rahatlattı.
 
YILDIZ OLDUK
 
Fed’in faiz artışı kararından sonra en çok etkilenecek ülkelerin başında geleceği söylenen Türkiye beklentilerden farklı, pozitif tepki verdi. Türkiye’ye ilgili yapılan yorumlar da olumlu yönde. Türkiye ekonomisine yönelik eleştirileriyle tanınan Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, “Türkiye ekonomik ortodoks politikalara dönerek ve gerçek bir reform programının gücüyle kazananlar arasında yer alabilir. Makro koşulları o kadar da kötü değil ve Türkiye bir yıldız olabilir. Düşen petrol fiyatları imkan sunuyor” dedi.FED'in kararı sonrası korkulan olmadı!