SAMSUN Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır, faiz oranlarında ve kurlarda yaşanan değişimlerin herkesi olduğu gibi kendilerini de rahatsız ettiğini belirterek sorunların düzeleceğine inanmak istediklerini söyledi.
Metin Genççakır, esnaf ve sanatkara, kredi kefalat kooperatifleri aracılıyla bir bankadan faizin yarısı devlet tarafından süspanse edilen yıllık yüzde 4, 3-4 yıllık vade ile ise yüzde 5 faizle kredi verildiğini belirterek şunları söyledi:
"Bundan da gayet memnunuz. Ama bu son olaylarda finansal değişklikler oldu. Merkez bankası faizleri artırdı. Şu anda esnaf kefaletin bankalardan aldığı kredilerde sıkıntı yok ama böyle gider mi bilemiyoruz. Hükümet faizin yüzde 50’sini karşılıyor ama eğer faizler yüzde 15-16’ları bulursa bunun yüzde 50’si büyük bir oran olur. Ama şu anda esnaf için yüzde 4 faiz oranı devam ediyor. Ancak bankada da finansman konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Kredilerin ödenmesi konusunda da biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Son 2 aydan bu yana geri dönüşlerde problemler var ama bunun aşılacağına inanıyoruz."
Esnaf ve sanatkarların borcunu kuruşu kuruşuna geri ödediğini söyleyen Metin Genççakır, "Esnaf ve sanatkar borcunu namus bilir ve ödemesini yapar. Esnaf ve sanatkar camiası yabana atılacak bir camia değil. Onun huzurlu olmadığı yerde barıştan bahsetmek mümkün değildir. Sosyal yapısının iyi olması gerekir. Devletine, milletine yük olmadan geçinebilen bir grubuz. Bu anlamda finansal kesimlerin bizlere yardımcı olması gerekir. Hükümetten de bu konuda sağduyu bekliyoruz" diye konuştu.
Faiz ve kurlardaki durumun herkesi olduğu gibi kendilerini de rahatsız etitğini dile getiren Metin Genççakır, "Enflasyon yüzde 7.5 deniyor ama halka indiğiniz zaman şartlar daha değişik görünüyor. Bütün bu sorunların geçici olduğuna düzeleceğine inanmak istiyoruz" dedi.