İSTANBUL, 21 Mayıs () - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarın yapacağı toplantıda faiz indirimi yapabileceğine dönük algılar, liraya değer kaybettiriyor.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının azalmasının da etkisiyle dolar 2.11 liranın üzerine yükseldi ve liranın bir haftalık dönemdeki kayıpları yüzde 2.0'yi geçti.

Döviz piyasalarındaki gelişmelere ilişkin 'nın sorularını yanıtlayan ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahında görülen gerilemeye bağlı olarak bütün ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yarınki PPK toplantısında Merkez Bankası'nın (MB) politika faizinde bir indirime gidebileceği algısının kısmen oluşmasıyla TL’nin Dolar karşısındaki değer kaybı gelişmekte olan diğer ülkelerdekine kıyasla daha fazla oldu. Ancak MB’nin yarınki toplantıda enflasyon cephesindeki muhtemelen Mayıs ayındaki tepe noktasına ulaşıncaya kadar devam etmesi beklenen yukarı yönlü seyri dikkate alarak politika faizlerinde ve munzam karşılık oranlarında bir değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankası'nın yarın yapacağı PPK toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, bundan sonraki adımının faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini açıklaması ardından sınırlı da olsa indirim beklentileri oluşmaya başladı.

Analistler, bu akşam geç saatlerde açıklanacak olan ve ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin gevşek para politikasının daha ne kadar sürdürüleceğine ilişkin görüşleri hakkında ipuçlarını vermesi beklenen 30 Nisan'da yaptığı toplantının tutanaklarına işaret ediyor. Buna göre, tutanaklardan çıkacak ipuçları piyasaların olası yönü üzerinde etkili olacak; FED'in faiz artırım tarihinin öteleneceğine ilişkin işaretler piyasaların yönünü yeniden yukarı çevirebilecek.

(OSS)