DUBAİ KAZANDI
Beklendiği gibi 3. tur oylamada Dubai EXPO yarışında ipi göğüsledi. Dubai 116 oy alırken, Rusya'nın Ekaterinburg kenti 47 oyda kaldı. Sonucun kesinleşmesinin ardından Dubai heyeti büyük sevinç yaşadı. İzmir heyetinde de sonucun belli olmasının ardından bazı kadın heyet üyelerinin ağladığı görüldü.
'SAĞLIK OLSUN'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Oylama bizim açımızdan tamamlandı. Bu oylama bir gerçeği daha ortaya koydu. Bu tür organizasyonların güvenilirliği bundan sonra biraz daha fazla sorgulanacak. Aslında kaybeden İzmir değil, kaybeden Türkiye değil. Hiçbir etik değeri dikkate almadan yapmaya çalışan, sonuç alma gayretinde olan bazı adaylar. Bence bundan sonra yapılacak şey, bu organizasyonların seçim sistemleri ve usül esaslarının çok daha sağlam ilkelere kurallara bağlanması gerekir. Bu vesileyle milletimiz, İzmirliler iyi bilsin bizim açımızdan değişen bir şey yok. İzmir kaybetmedi, kazandı. İzmir ruhu olarak çalışmaya devam edeceğiz. Herkes çok büyük gayret gösterdi. Meşruiyet içinde yapılması gereken her şeyi yaptık. Bizim temamız hala geçerli herkes için sağlık diyoruz. Sağlık olsun dünyanın sonu değil" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Temamız herkes için anlamlıydı. Türkiye, İzmir yoluna devam edecek. Motivasyonumuzu bozmaya gerek yok. buradaki oyunlardan ders çıkarmalıyız, çok net oyunlar var. Bu işte vicdanlar hakim olmadı, tabiî ki bu tür sonuçlar ortaya çıkıyor. İzmirliler morallerini bozmasınlar. Aynı mesajlarımızı vermeye devam edeceğiz. Burada bize düşen ufak hesaplara teslim olmadan güçlü yolculuğumuzu yapacağımıza inanıyorum" dedi.
İZMİR’DEN TEPKİLER
İzmir’de işadamları, EXPO 2020 oylama sonuçlarını Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) Meclis Salonu’nda kurulan barkovizyondan izledi. 15 işadamı, büyük umutla girdiği salondan hayal kırıklığı ile ayrıldı. İzmir’in finale kaldığı EXPO 2015’ten daha kötü sonuç alması, ikinci turda elenmesi, şok etkisi yarattı. İzmir Kalkınma Ajansı Başkanı Kemal Çolakoğlu, takımı kurarken hata yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:
"Gerçekten çok üzgünüm. Bu kadarını beklemiyordum Yadırgadım bir sonuç oldu. Çok sıcak bir yara. Nasıl oluyor da EXPO Yürütme Kurulu üyesi Geza Dologh '88 oyumuz var’ diyor ve biz 30 küsurlu oylarda takılıyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Herhalde işin başında takımı kurarken yanlış yaptık. Hem EXPO hem İZKA derken birbirinin ilgi alanına girince taraflardan bir taraf zayıfladı diye düşünüyorum. Ama olsun bu bizim için çok önemli bir tecrübe kaybeden tarafı yok bu işin. Hem 2015’te hem 2020’de İzmir’in tanıtımı başarılı oldu. Bence bu yeter ama şimdi yapmamız gereken 2015’teki hataya düşmeden 2020 EXPO’sunu yapacakmış gibi İzmir’i ihya etmeye İzmir’deki düzenlemeleri yapmaya devam edelim. Bugünün acısını öyle atlatırız."
CHP’DEN TEPKİ
Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin, sonucun belli olmasının ardından yazılı açıklama yaptı. Engin, "Adaylığımızın başından beri, hem yerelde, hem de genel de tüm dinamikler elinden geleni yaptı ve iyi niyetle çalıştı. Bu süreçte, Büyükşehir belediyemizin, Hükümetin, Sivil Toplum Kuruluşlarının birlik içinde çalışması gerçekten önemliydi. Bu birlikteliğin ve uyumun bundan sonra da sürdürülmesi İzmir’e çok şeyler katacaktır. İzmir her alanda örnek olduğu gibi, iş birliği konusunda da örnek teşkil edecek çalışmalara umarım devam eder. EXPO’ nun kazanılamaması sonrasında kimsenin suçlu aramaması ve süregelen uyum sürecine darbe vurmaması gerektiğine inanıyorum. Elbette bu EXPO 2020 için yapılan çalışmalarda bazı aksaklıklar veya gözden kaçan unsurlar olmuş olabilir. Kaldı ki, bu EXPO yolunda rakiplerimizin hiç de etik olmayan yollara başvurduğu herkesin malumu. Ancak artık sona eren bir yarış için kimse günah keçisi aramamalı ve bu konuda İzmir’de gereksiz bir tartışma başlamamalıdır" dedi.
Turaç TOP- Gülten ÖZBEY/PARİS, ()