TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Aldülkadir Akgül, "Perakende yasası çıkmak üzere. Bu, esnafı ölçüde çok büyük ölçüde rahatlatacak bir yasa" dedi.
TESKOMB’a bağlı kooperatif yöneticilerine verilecek olan eğitim seminerlerinden ilki Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde başladı. Üç gün sürecek olan seminerde, denetimlerde görülen eksiklikler ve yeni düzenlemeler konularında bilgilendirme yapılacak. Bodrum Royal Arena Otel'de 16 Kasım -17 Aralık 2013 tarihleri arasında 8 grup halinde 32 bölgedeki kooperatif yöneticilerinin katılacağı eğitim çalışmasının ilkinde Kahramanmaraş, Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Erzurum’daki yöneticilere yönelik oldu.
Daha önce başka yerlerde düzenledikleri toplantıyı, mülkünün kendilerine ait olduğu öğrenilen Bodrum’daki otelde düzenlediklerini belirten TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, konuşmasının geri kalan kısmını basın kapalı olarak yaptı.
'BİR MİLYON KİŞİNİN YARDIM İÇİN EĞİTİMLİ OLMAK ŞART'
Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akgül, "İlk defa kendi mekanımızda, Bodrum’da TESKOMB’un sahip olduğu mekanda eğitimlerimizi yapmaya başladık. Turizm sezonunda otellere zarar olmasın diye kış sezonuna denk getirdik" dedi.
"Türkiye’de bin 38 kooperatifimiz 10 bin yönetimiz 5 binde çalışanımız var" diyerek sözlerini sürdüren Akgül, "Bunların büyük çoğunluğunu eğitimden geçiriyoruz. Bir milyon dolayında mensubumuz var. Bir milyon kişinin yardımına koşmak içinde elbette ki eğitimli olmak lazım. Bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
'PERAKENDE YASASI EFNAFI RAHATLATACAK'
Akgül, esnafın sıkıntılarına yönelik sorular üzerine ise şunları söyledi:
"Esnafın her dönemde çekeceği sıkıntılar var. Dünyanın her tarafında olduğu gibi bunların hepsini çözmek mümkün değildir. Ama Türkiye’de çok büyük bir hassasiyetle üzerine gidiliyor. Son zamanlarda özellikle şu anda Türkiye esnaf ve sanatkara bir yıl içinde verilen sübvansiyonlu kredi miktarı 10 milyar yani 10 katrilyonu buldu. Çok büyük bir rakam. Bundan 10 sene önce toplamı o zamanın parasıyla 150 trilyondu. Bugün mecliste esnaf ve sanatkarla ilgili iki çok önemli kanun bekliyor. Perakende Yasası çıkmak üzere. Bu esnafı ölçüde çok büyük ölçüde rahatlatacak bir yasa."