İSTANBUL, 18 Ağustos () - Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in de aralarında bulunduğu uzman ve akademisyenler, büyümenin getirdiği faydaların toplumun her kesimine eşit bir şekilde dağıtılmadıkça, yüksek büyüme hızının refahı sağlamakta yetersiz kalacağına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ofisinin, “kapsayıcı büyüme” üzerine odakladığı Ulusal İnsani Gelişme Raporu’nun hazırlıklarını sürdürüyor.

UNDP Türkiye rapor hazırlıkları kapsamında, aralarında Stiglitz’in de bulunduğu önde gelen uzmanlar ve akademisyenlerin de katılımıyla İstanbul’da "kapsayıcı büyüme" kavramının ele alındığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

"EŞİTSİZLİKLERE ÇÖZÜM İÇİN BÜYÜME KAPSAYICI OLMALI"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Koordinatörü ve UNDP Temsilcisi Kamal Malhotra, "Tüm dünyanın insani ilerlemeyi önleyen eşitsizliklere çözüm bulabilmesi için büyümenin kapsayıcı olması gerekliliği UNDP için çok açık bir gerçek" dedi.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de kapsayıcı büyüme, eşitsizlik ve “öğrenen toplum” üzerine yaptığı konuşmasında, "Ekonomik araştırmaların konusu, öğrenme kapasitesinin nasıl geliştirileceği üzerine olmalı. Öğrenen ortak bir toplum yaratmak, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümenin temel bileşenidir" dedi.

RAPOR 2016 BAŞLARINDA YAYIMLANACAK

UNDP Türkiye, "kapsayıcı büyüme" kavramı üzerine hazırladığı Ulusal İnsani Gelişme Raporu’nu 2016 yılı başlarında yayımlamayı planlıyor. Raporun hayata geçirilmesinin ilk aşaması olan İstanbul oturumunda, raporun çalışma grubuna katkıda bulunanlar bir araya geldi ve raporda yer alacak ana başlıklar tartışıldı.

Kapsayıcı büyüme, uluslararası kalkınma gündeminin öncelikli konuları arasında yer alıyor. BM, Dünya Bankası, OECD gibi pek çok uluslararası kuruluş bu alandaki çalışmalara öncelik veriyor. Kapsayıcı büyüme, farklılık gözetmeden toplumun her kesiminden bireylerin, fırsatlar ve ekonomik büyümenin faydalarına eşit erişimini öngören bir büyüme süreci olarak tanımlanıyor.