İSTANBUL, 3 Temmuz () -Piyasa analistleri ve banka ekonomistlerinin değişmesini beklemediği enflasyonda aylık artışın yüzde 0.31 çıkması, faiz ve döviz piyasalarında hareketlenmeye neden oldu.

Piyasalar, tarla ürünlerinin çıkması, kentlerde tüketimin azalması gibi mevsimsel nedenlerle Haziran aylarında genel olarak eksi çıkan enflasyonun, bu yıl da beklentileri aşarak yükselmesini olumsuz buldu.

Enflasyon açıklanmadan önce 2.13 lira düzeyinde işlem göre dolar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Merkez Bankası'na faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının da etkisiyle 2.1366'ya kadar yükseldi.

Enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasının ardından, devlet faizlerinde de yükselme oldu. Piyasalarda gösterge devlet tahvilinin bileşik faizi yüzde 8.21 düzeyinden yüzde 8.33 düzeyine çıktı.

"MERKEZ BANKASI SÖZÜNÜ TUTAMADI"

Enflasyondaki beklentileri aşan yükselmeyi "Merkez Bankası sözünü tutamadı" diye yorumlayan Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, "Enflasyonda beklenti yüzde 8.80 olmasına rağmen verinin yıllık yüzde 9.16 gelmesi sürpriz olarak nitelendirilebilir. Hem piyasanın hem de Merkez Bankası'nın beklentisi Haziran ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçeceği yönündeydi" diye anımsattı ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mayıs ayı verisine göre enflasyonda düşüş olduğu görülmekte fakat tahmin edilen hızda değil. Bu noktada Merkez Bankası'nın bahsettiği baz etkisi yoluyla enflasyonda keskin bir düşüş beklentisinin bu ay için gerçekleşmediği görülmekte. Buna neden olarak Musul kaynaklı Irak’ta yaşanan gerginliklerin petrol fiyatlarında artışa neden olacağı beklentisinin fiyatlama davranışlarını bozduğu şeklinde yorumlanabilir."

Ümüt, enflasyondaki bu gelişme ile piyasaların Merkez Bankası'ndan yeni faiz indirimi beklentisinin de azaldığına dikkat çekti.

(FOTOĞRAFLI)