İSTANBUL, 6 Mayıs () - Enflasyon beklenenden yüksek çıkınca, Dolar 2.10 liranın altına çekilirken, euro da 2.90 lira sınırına doğru geriledi. Piyasalarda, yüksek enflasyonun Merkez Bankası'nı faiz indirimini de erteleyebileceği algısı oluştu.

Enflasyonun yüzde 0.8 dolayında beklentilere karşılık yüzde 1.34 olarak gerçekleşmesi, "ölçülü faiz indirimleri"ne başlayacağını açıklayan Merkez Bankası'nın elini zayıflattı. Özellikle, daha katı bir gösterge sayılan çekirdek enflasyonda her iki göstergenin de yıllık bazda enflasyonun üzerinde düzeye çıkması, Merkez Bankası'nı faiz indiriminden caydıracağı beklentisi oluşturdu.

Enflasyon ve dövizdeki gelişmeleri 'ya değerlendiren ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Son gelişmelere bakıldığında, beklentilerin üzerinde gerçekleşen son enflasyon rakamı, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerine ve TL’nin seyrine bağlı olarak önümüzdeki dönemde yapabileceği olası bir faiz indirimini ötelediği gibi, son dönemde sıklıkla altı çizilen sıkı parasal duruşun devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirildi" dedi ve ekledi:

MERKEZ BANKASI'NIN SIKI DURUŞUNU KORUMASI BEKLENİYOR
"Bu çerçevede Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruması ihtimalinin güçlenmesinin döviz piyasasında olumlu algılandığını söyleyebiliriz. Ancak önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde politik belirsizliğin tekrar artabileceği düşünüldüğünde kurdaki değer kazancının devamı konusunda riskler oluşabilir."

Merkez Bankası da bugün açıkladığı "Nisan Ayi Fiyat Gelişmeleri" raporunda, tüketici fiyatlarının aylık yüzde 1.34 arttığına ve yıllık enflasyonun yüzde 9.38’e yükseldiğine işaret edilerek,  "Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri temel mal fiyatları üzerinde gözlenmeye devam etmiş, çekirdek enflasyon göstergeleri artış eğilimini sürdürmüştür" denildi.

DÖVİZDE YÜZDE 10 ARTIŞI ENFLASYONU 1.5 PUAN ARTIRIYOR
Yapılan araştırmaların döviz kurundaki yüzde 10’luk kalıcı değer kaybının izleyen 1 yıl içinde enflasyon üzerinde 1.5 puanlık artışa neden olduğunu gösterdiğine işaret eden Kömürcüoğlu, "Öte yandan, her ne kadar, eşitliğin simetrik olarak çalışmadığı şeklinde çalışmalar da mevcut  olsa da, kurdaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Sonuç olarak, dövizde görülen aşağı yönlü bir hareket kalıcı olması durumunda enflasyonu azaltıcı etki yaratacaktır" diye ekledi.

Döviz piyasalarında dolar 2.0972 lira düzeyine kadar inerken, euro da 2.9165 lira ile 2.90 lira sınırına geriledi. Küresel piyasalara paralel hareket eden Borsa İstanbul 100 Endeksi de güne 335.75 puanlık yükselişle 75 bin 96 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0.45 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0.62, holding endeksi yüzde 0.39 yükseldi.

(OSS)