Ergün AYAZ/BAŞİSKELE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nde Ar-Ge Merkezleri Performans Değerlendirmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirliği Çalıştayı'nda, en başarılı Ar-Ge merkezleri ödüllendirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Ar-Ge Merkezlerinin sayısının sevindirici ama yeterli olmadığını söyledi.
Başiskele İlçesi'ndeki The Ness Otel'de gerçekleştirilen Ar-Ge Merkezleri 2012 yılı Performans Endeksi Değerlendirilmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri İşbirliği Çalıştayı'na, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Erslan Arslan, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim Sanayi ve Teknoloi Genel Müdürü Prof.Dr. Cevahir Uzkurt ödül alan firma kuruluşları ile sanayici ve işadamları katıldı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2008 yılından itibaren desteklediği 17 firma ödüllendirildi. Ödül töreni öncesinde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge Merkezleri sayısının yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Sanayi firmalarımızda Ar-Ge birimleri var ama biz bunların kurumsal kimlik kazanmalarını istiyoruz. Bu amaçla 2008 yılında Ar-Ge Kanunu'nu çıkardık. Bu kanunla 50 ve üzeri Ar-Ge personeli istihdam eden firmalara Ar-Ge merkezi belgesi vermeye başladık. Ar-Ge merkezi belgesi alan firmalara çok önemli muafiyetler sağladık. Bugün özel sektör Ar-Ge merkezlerinin sayısı 154'e, bu merkezlerde istihdam edilen Ar-Ge personeli sayısı 22 bine ulaştı. 154 Ar-Ge merkezi rakamına ulaşmak elbette sevindirici ama yeterli değil."
'ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ'
Üniversite ve sanayi işbirliğine önem verdiklerini söyleyen Bakan Işık konuşmasını söyle sürdürdü:
“Sanayimizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini artırmak için, Üniversite-Sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Sanayi işbirliğini artırmak için yollara düştük, 2013 yılında 26 Kalkınma Ajansı Bölgesinde tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde toplantılar yaptık. Final çalıştayımızla birlikte, kamu-üniversite-sanayi işbirliği strateji belgesinin hazırlıklarında artık son aşamaya geldik. Bugün yapacğaımız çalıştaya, Ar-Ge merkezlerimizle birlikte, Kamu Araştırma Merkezleri ile Teknoloji Transfer Ofisi yöneticilerimizi de davet ettik. Böylece Ar-Ge ekosisteminin aktörlerinin birlikte çalışmasını, sinerji oluşmasını ve işbirliği alanlaraı geliştirmelerini bekliyoruz."
İLK ÜÇE GİRENLER
Değerlendirmeler sonunda, genel sıralamada birinci Aselsan A.Ş, ikinci Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi San. Tic. A.Ş, üçüncü de Roketsan Roket San. Tic. A.Ş. ilk üçe girerek ödül almaya hak kazandı.
Sektörel bazda ise en başarılı bulunan ve ödül alan Ar-Ge Merkezleri şöyle:
Savunma sektöründe Aselsan A.Ş; Tekstil sektöründe Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi San.Tic. A.Ş; Elektronik sektöründe Vestel Elektronik A.Ş; Dayanıklı Tüketim Malları sektöründe Arçelik A.Ş; otomotive sektöründe Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş; havacılık sektöründe Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve Ticaret A.Ş; Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri sektöründe Aırtıes Kablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş; otomotiv yan sanayinde Farplas Oto Yedek Parçaları İmalatı, İthalatı A.Ş; kimya sektöründe DYO Boya Fabrikaları A.Ş; ilaç sektöründe Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş; Cam ve Seramik sektöründe Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş; telekomünikasyon sektöründe ise Netaş Telekominakosyon A.Ş; yazılım sektöründe C/S Enformasyon Teknolojileri Ltd Şirketi.

EA(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)