İSTANBUL, 3 Eylül () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), özelleştirme sürecinin tamamlandığı elektrik dağıtımında, işletmeci şirketlere "otomatik tahsilat" olanağı da sağlanırken, kayıp/kaçak ile mücadelenin aksadığını savundu.

EMO'dan yapılan açıklamada, çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin, alacaklı konumdaki elektrik dağıtım şirketlerine aktarıldığına işaret edilerek, Resmi Gazete‘de 30 Ağustos 2014 tarihinde konuya ilişkin yayımlanan yeni Bakanlar Kurulu Kararı‘ndaki şu karara dikkat çekildi:

"Elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını 15/9/2014 tarihine kadar ödememeleri durumunda, 2014 yılında bu çiftçilere yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri, bu elektrik borçlarına mahsup edilebilir. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye bir destekleme ödemesi alacağı kalır ise, bu bakiye tutar çiftçilere ödenir."

KAMUYA VERİLMEYEN GARANTİ ÖZELE

"Söz konusu karar ile 15 Eylül 2014 tarihinden itibaren kamu tarafından çiftçilerin tarımsal sulama borçları otomatik olarak şirketlere ödenecektir" denilen EMO açıklamasında, bu yolla dağıtım şirketinin kamu tarafından yönetildiği dönemde uygulanamayan tahsilat garantisinin özel şirketlere verildiği vurgulandı.

KAYIP/KAÇAKLA MÜCADELE

Dağıtım bölgelerinin devredilmesinden sonra kayıp ve kaçak oranı hedefleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nun (EPDK) kararları ile değiştirildiğine işaret edilen açıklamada, bu gelişmenin ardından şebeke yatırımlarının yavaşladığına işaret edilerek, "Türkiye‘nin uzun yılardır sürdürdüğü kayıp ve kaçak oranlarının düşürülmesi çalışmaları sekteye uğramıştır" denildi.

"ELEKTRİĞE ERİŞEBİLİRLİK TEHLİKEDE"

Özelleştirmelerin tamamlanmasının ardından elektriğe erişilebilirliğin de "tehlikeye" atıldığı ileri sürülen EMO açıklamasında, "Kamusal anlayıştan uzak, üretici ve dağıtıcı şirketlerin yüksek kâr oranları ile çalışması sonucu, ülkemizde enerji yoksullarının sayısı her geçen gün artmaktadır" denilde ve eklendi:

15 MİLYON ABONEYE UYARI TEBLİGATI

"Elektrik Dağıtıcıları Derneği‘nin (ELDER) verilerine göre 33 milyon elektrik abonesinin, yaklaşık 15 milyonuna her ay ödeme gecikmesi nedeniyle uyarı tebligatı yapılmaktadır. Yaklaşık 7.5 milyon abone, tebligattan sonra elektrik kesilmesin diye 5 gün içerisinde ödeme yaparken, geriye kalan 4 milyon abone ancak elektrik kesildikten sonra ödeme yapabilmektedir. Geriye kalan 3.5 milyon abone ise ödemelerini düzensiz gerçekleştirmek zorunda kalarak, sık sık elektrik kesintisi ile yüz yüze gelmektedir."