Milyonlarca emeklinin merakla beklediği son dakika zam haberi geldi. Temmuz ayında emekliye gelecek zam tutarına ek artış gelecek. Enflasyona bağlı olarak yapılacak zam miktarında emeklilerin maaş oranlarına göre ekstra zam artışı gündemde. Vatandaşların merak ettiği konuların başında ise ‘ En düşük emekli maaşı ne kadar olacak ‘ sorusu geliyor. İşte en düşük emekli maaşı…


12 milyon emekliye müjdeli haber geldi. Tüm emeklilerin maaşı Temmuz zammında artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon durumuna göre zam yapılacak. Memur emeklileri yüzde 3.5 toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı verilecek. Temmuz ayında artacak zamlarla birlikte her ay ödenecek olan ek ödemede aynı orantıda artmaya devam edecek. Diğer tarafta ek ödemelerde ekstra artış da gündemde.


EMEKLİ MAAŞINDA ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANACAK

Toplu ödemelerin hesaplanması ile birlikte yüzde 4 olarak tahmin edilen zam miktarı yüzde 9'ları bulabilecek. Halihazırda maaşı bin 18 liranın altında olan emeklilere aylığının yüzde 5'i, üstünde olanlara yüzde 4'ü oranın ek ödeme veriliyor. Türkiye Emekliler Derneğinin talepleri doğrultusunda bu oranın en az yüzde 8-9' a çıkması isteniyor. Talebin gerçekleşmesi doğrultusunda emekli maaşlarında hatrı sayılır bir zam yaşanacak.

Örneğin, maaşı bin 500 lira olan emekliye 60 lira (1.500x% 4) ek ödeme verilirken, bu tutar 135 liraya (1.500x%9) yükselecek. Ek ödeme yüzde 9'a çıkarılırsa, maaşı 2 bin lira olana 80 lira yerine 180 lira, maaşı 2 bin 500 lira olana 100 lira yerine 225 lira ödenecek. 3 bin lira maaşlı emeklinin ek ödemesi 120 liradan 270 liraya, 4 bin lira maaşlının ek ödemesi de 160 liradan 360 liraya yükselecek.

VATANDAŞ ÇALIŞMA BEKLİYOR

Konuyla ilgili emeklilerden çok sayıda telefon geliyor. Vergi iadesinin yerine gelen ek ödemede oranların çok düşük kaldığını belirten emekliler,"Ek ödeme oranı yükseltilirse, maaşlarda ekstra bir iyileştirme sağlanmış olur. Çalışma ve Maliye bakanlıklarımızın bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz" diyor. (TAKVİM)