İSTANBUL, 15 Mayıs () - ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik ithal etmemiz gerekecek. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 dışa bağımlıyız. Bu tablo göz önünde tutulmalı ve enerjide ithalata bağımlılığı azaltacak adımlar atılmalı" dedi.

Turcomoney dergisine piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, seçim sonrası oluşan iyimser beklentiyle kur ve faizlerde hissedilir gerileme yaşandığını, uluslararası piyasalardaki hareketlilik ve para akışının yeniden gelişen ülkelere çevrilmesiyle, Türkiye’de borsanın yükseldiğini belirterek, " Bu tablo ekonomiye dönük olumlu beklentilerin yeniden canlandığına işaret ediyor" dedi.

Rusya-Ukrayna krizinin, Türkiye’nin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Orakçıoğlu, "Buradaki etki çift taraflı düşünülebilir; hem söz konusu ülkelere gidecek uluslararası sermaye hem de ciddi miktardaki Rus sermayesi olası yaptırımlardan etkilenmemek için ülkemize yönelebilecek" diye konuştu.

"TÜRKİYE YÜZDE 5'İN ALTINDA BÜYÜRSE..."
Orakçıoğlu, tüketici güven endeksinin olumlu beklentilerle birlikte geçen Şubat ayında yüzde 69.2 ile son dört yılın en düşük seviyelerinde gerçekleştiğine ve Mart ayında yüzde 72.7'ye yükseldiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasalar, ertelenmiş talebin harekete geçeceği sinyalleri veriyor. Bu nedenle piyasa enerjisi canlı tutulmalı, sıkılaştırıcı politikalar dikkatli şekilde uygulanmalı. Türkiye yüzde 5’in altında büyürse işsizlik, yüzde 5’in üstünde büyürse cari açık ve enflasyon sorunuyla karşılaşıyor. Dolayısıyla hassas dengeler dikkate alınmalı. Geçtiğimiz yıllardaki yüksek büyüme oranlarının ardından mütevazı büyüme oranları (yüzde 2-3) gibi özel sektörün dinamizmini ve hedeflerini sınırlayabilir. Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkeler, piyasaları desteklemek amacıyla sürekli para arzını arttırıcı politikalar izlerken, Merkez Bankamız piyasaları yavaşlatma politikalarında dikkatli davranmalı. Enflasyon ve cari açığı azaltıcı politikalar uygulanırken, tüm dengeler göz önüne alınmalı."
 
"DIŞA BAĞIMLIYIZ"
"Büyümenin dinamikleri dikkate alınmalı üretim ve ihracata önem verilmeli" diyen Orakçıoğlu, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 55-60 milyar dolar cari açık verdiği hatırlatarak, "Bu rakam Türkiye’nin yıllık enerji ithalatına eş değer. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynakları ve yatırımlarıyla ilgili oluşturulacak destek politikaları cari açık problemini en kalıcı şekilde çözebilir. Son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik ithal etmemiz gerekecek. Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlıyız. Bu tablo göz önünde tutulmalı ve enerjide ithalata bağımlılığı azaltacak adımlar atılmalı" dedi.

(OSS)