Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, 2.15-2.25 TL aralığındaki bir kuru, Türkiye'nin dış ticaret dengeleri anlamında olumlu bulduğunu söyledi.

Genç Türkiye Zirvesi'ndeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, enflasyon ve faizle ilgili, yüzde 7 seviyesindeki enflasyona karşın, ticari ve tüketici faizi oranlarının yüzde 15'lere ulaştığını vurguladı. Bunun, üretimin ve yatırımın önündeki en büyük engel olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'de "talep" değil "maliyet enflasyonu" olduğunu dile getirdi. Bakan Nihat Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye'de şu anda bir maliyet enflasyonu var. Yani maliyetlere yansıyan bir şey var. Bu da kurda uzun süre yukarıda kalınmasından kaynaklandı.Kaldı ki ben ihracatın yükselmesi, ithalatın aşağıda kalması için bu seviyede kuru olumlu buluyorum. Yani 2.15-2.25 aralığındaki bir kuru Türkiye'nin dış ticaret dengeleri anlamında olumlu buluyorum. Türkiye şu anda maliyet enflasyonuna, kurdan kaynaklı olarak bir rakamı aldı, katlandı ve bu durdu. Bundan sonra mayıs sonu itibarıyla artık bizim kurdan kaynaklanan bir enflasyonumuz yoktur."

Zeybekci, faizin aşağıya doğru biraz daha hızlı yönlenmesini istediklerini, maliyet enflasyonunu ortadan kaldıran adımların bir an önce atılması gerektiğini vurguladı; maliyet enflasyonunu Türkiye'de yatırım ve büyümenin önündeki en önemli engel olarak gördüğünü söyledi.

YK (CO)