ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, UİB'in geçen yılın aynı dönemine göre ekim ayında ihracatını yüzde 7,01 oranında artarak, 1 milyar 852 milyon 579 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Yılın ilk 10 aylık döneminde de yükselişlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Gençoğlu, bu yılın 1 Ocak - 31 Ekim tarihleri arasındaki ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,87 artışla 18 milyar 803 milyon 932 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
UİB bünyesinde faaliyet gösteren beş birliğin ihracat rakamları açıklandı. Birlik bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,19 artış oranı ile 1 milyar 574 milyon 430 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 10 aylık sürede ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 13,28 artıran OİB, geçen yıl 13 milyar 823 milyon 271 bin dolar olan ihracatını 15 milyar 658 milyon 733 bin dolara yükseltti.
TEKSTİL İHRACATI ARTTI
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,76 oranında artarak, 105 milyon 469 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in yılın ilk 10 aylık dönemindeki ihracatı ise 1 milyar 109 milyon 216 bin dolar olarak gerçekleşerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,05 artış gösterdi. Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,87 oranında artarak, 38 milyon 579 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'in yılın ilk 10 ayındaki ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,40 oranında bir yükselişle 435 milyon 34 bin dolara ulaştı.
MEYVE SEBZE İHRACATI DÜŞTÜ
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ekim ayı ihracatı 16 milyon 423 bin dolar olarak gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,71 oranında azaldı. UMSMİB, yılın ilk 10 aylık toplam ihracatında da yüzde 7,85 gerileme yaşarken, ihracatı 144 milyon 939 bin dolar rakamında gerçekleşti.
UYMSİB EKİM İHRACATI YÜZDE 14 ARTTI
Ekim ayında ihracatı yüzde 14.52 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) 7 milyon 198 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in 2013'ün ilk 10 ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,94 artarak, 94 milyon 359 bin dolar olarak gerçekleşti.
"AB'DEKİ TOPARLANMA BİZE OLUMLU YANSIR"
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ekonomik verilerin AB pazarında canlanma sinyalleri verdiğini belirterek, bölgeye ihracatın bir süredir artma eğiliminde olduğunu kaydetti. Gençoğlu, "İhracatımızın büyük bölümünün yapıldığı AB ve yakın çevresindeki ekonomik toparlanma, en çok Türkiye'nin ihracat performansına yarayacaktır. İhracatta ağırlıklı gelir kalemimizin Euro olduğu düşünülürse, Euro - Dolar paritesinin de artması ülke ihracatımıza katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte alternatif pazar konusundaki atağımızı da devam ettirirsek, ihracatta güzel sonuçlara ulaşabiliriz. Daha fazla çeşit malı, daha çok ülkeye satmaya çalışmalıyız. Zaten, ihracat seferberliğinin Anadolu'ya yayılmaya başlaması bunda başarılı olduğumuzu ortaya koyuyor" diye konuştu.
"ÜRETİMDE KAPASİTE KULLANIMI ARTIRILMALI"
Türk sanayisinin bazı konularda hassas olması gerektiğini de ifade eden Gençoğlu, "Sanayicilerimiz, tüm imkanlarını kullanarak kapasitelerini artırmalıdır. Üretim kapasitemizin bir bölümünü kullanmama gibi bir lükse sahip değiliz. Ayrıca cari açığımızın en önemli kalemi olan enerji konusunda da hassas davranarak enerji verimliliğini sanayimize etkin bir şekilde adapte etmeliyiz. Üretimde girdi maliyetlerimizi ne kadar azaltırsak, Ar-Ge ve inovasyona ayıracağımız payı da o ölçüde artırabiliriz" dedi. Gençoğlu ayrıca, ihracatı 2023 hedefleri doğrultusunda daha fazla inovasyona, katma değer üretimine, marka yatırımına ve Ar-Ge yatırımının artması gerektiğine dikkat çekti.