EGE Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sürdürülebilir büyüme için mutlaka cari açık sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Ender Yorgancılar, özellikle de 'kırılgan beşli’ olarak tanımlanan Hindistan, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye arasında en büyük cari açığa sahip ülkenin Türkiye olmasının da bu göstergenin önemini artırdığını anlattı. Yorgancılar, “Nitekim açıklanan Aralık ayı cari açık verisi sonrasında 2013 yılı için cari açığın milli gelire oranı yüzde 8'ler düzeyine gelmiş, 2011 yılından sonra Cumhuriyet tarihinin en yüksek açık düzeyine ulaşılmış ve böylece en fazla cari açık veren kırılgan beşli üyesi olma konumumuz pekişmiştir. Yani, cari açık ve finansman kalitesinin düşüklüğü, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam etmektedir. Küresel iklimin koşulları ve Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler de dikkate alındığında bu cari açık düzeyinin Türkiye için bazı olumsuz ilave etkileri gündeme getirmesi söz konusu olabilecektir” dedi.
ALTIN İTHALATI ARTTI
Ender Yorgancılar, ithalat daha yüksek olduğu için Türkiye’nin dış ticaret dengesinin sürekli negatif bakiye verdiğini de belirtirken, 2013 Aralık ayında dış ticaretin 7.9 milyar dolar, 2013 yılının tamamında da 79.8 milyar dolarlık açık oluştuğunu ifade etti. Dış ticaret açığının cari açığın en önemli kaynağı olmaya devam ettiğine dikkat çeken Yorgancılar, altın ihracatının da etkilerine işaret ederken, “Nitekim 2012 yılında 5,7 milyar dolar fazla veren altın dış ticareti, 2013 yılında 11,7 milyar dolar açık vermiştir. Böylece bu hesapta yaklaşık 16 milyar dolarlık tersine dönüş yaşanmıştır. Böylece 2012 yılında 48,4 milyar dolar olan cari açığın 2013 yılında 65 milyar dolara yükselmesinde en büyük rolü altın dış ticareti oynamıştır. Türkiye'nin uzun yıllardır net altın ithalatçısı olduğu dikkate alındığında, arızi olarak altın dış ticaretinin fazla verdiği yılı mutlaka açık veren bir yılın izleyeceğini öngörmek, bu hesaptan gelen etkilerle cari açığın iyileşmesini beklememek gerekmektedir” diye konuştu. 2013 yılını değerlendirip, bu yılki beklentileri özetleyen Yorgancılar şunları söyledi:
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI
“Türkiye cari açık sorununu makul, sürdürülebilir düzeylere getirmek durumundadır. Bunun için kısa vadeli çözüm olarak yabancı sermaye hareketlerinin sınırlandırılması veya farklı kriterlere göre farklı ve yüksek oranlarda vergilendirilmesi, mevcut makro ekonomik koşullar çerçevesinde olası değildir. Bu nedenle Türkiye’nin sıcak para bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bir yaklaşımın, bağımlılığı yaratan kaynakları ortadan kaldırmaya odaklanması daha gerçekçi olacaktır. Orta ve uzun vadede kalıcı olabilecek çözüm, yenilenmiş ve etkinleştirilmiş bir teşvik sistemiyle Türkiye’nin ara ve yatırım mallarında dışa bağımlılığı azaltacak yatırımların hayata geçirilmesi, alternatif enerji kaynakları ile bor gibi, kayagazı gibi mevcut potansiyelin daha etkin kullanılabilmesidir. Bunun için de üretimin cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir büyümenin ana koşulu budur.”