1 Nisan'dan itibaren bazı şirketler, bugüne kadar kullanılan kağıt faturalar yerine elektronik faturalar (e-fatura) düzenleyecek. 
e-faturaya geçme zorunluluğu olan şirketler, bu tarihe kadar tüm sorumluluklarını yerine getirmek zorunda. Zorunlu olup da geçmeyen şirketleri bu tarihten sonra ciddi cezalar bekliyor.

Bunu yapmakla yükümlü olan şirketler şu şekilde; 

- Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan şirketler, bu şirketlerden mal alan kuruluşlardan, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. 

- Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) tabi olan kolalı, gazozlar, biralar, şaraplar ve diğer alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamüllerini üreten, ithal eden şirketler, bu şirketlerden 2011 yılında mal alan şirketler içinde 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

E-FATURA, TASARRUF SAĞLIYOR

Elektronik faturanın tasarruf sağlaması nedeniyle avantajlı olduğu belirtiliyor. Bu yönlemle birlikte, faturalama süreçleri basite iniyor ve şirketler operasyonel maliyetlerden kurtuluyor. 

Sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre, beklenti hem gönderici hem de alıcı tarafta bu süreçten yüzde 60'a varan tasarruf sağlanması yönünde. Bunların dışında; alıcı ve satıcı arasında hızlı fatura mutabakatı sağlanarak, erken tahsilat yapılması da e-faturanın yaratacağı katma değerlerler arasında gösteriliyor.

Diğer taraftan, şirketler arasındaki faturalaşma sürecini elektronik ortam aracılığı ile hızlı ve güvenli yapılmasını sağlamak da amaçlanıyor. Bu şekilde, mükellefler belge bastırma, yazdırma, gönderme, arşivleme gibi maliyetlerden kurtuluyor. 

10.6 MİLYON FATURA ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENDİ

Bugüne kadar ise 2'si kamu olmak üzere 20 bine yakın şirket, e-Fatura uygulamasını başlattı. Ve bu şirketler, 2013 yılı Eylül ayından bu yana e-Fatura kullanıyorlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) edinilen bilgilere göre elektronik fatura uygulaması başladığından bu yana da 10.6 milyon adet fatura kağıt yerine elektronik ortamda düzenlendi.