Dünyanın kaderi 'O'nun elinde

Fed haftasına girdik. Küresel piyasaların ajandasında bu haftanın en önemli başlığı Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 15-16 Aralık tarihlerinde yapacağı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı.

İki gün sürecek toplantı sonunda Fed, artık iyice yükselmiş olan artırım beklentilerine cevap verecek mi yoksa iki yılı aşkın zamandır başarıyla yaptığı gibi sözel yönlendirmeye devam mı edecek?

İşte akıllardaki soru bu...

Son faiz artırımını 2006 yılında yapan Fed, 2008’den bu yana faizi yüzde 0-0,25 aralığında tutuyor. Faiz artırımını ABD'deki istihdam ve kazançlardan Çin ekonomisinin küresel piyasalara etkisine kadar geniş bir veri seti ile değerlendiren politika yapıcılar özellikle 2015'in ikinci yarısında ABD'den gelen güçlü veriler sonrasında yaptıkları açıklamalarla piyasaları bu yıl yapılacak bir faiz artırımına hazırladı. Fed'in yıl bitmeden faiz artışı konusunda bir adım atacağına dair beklentiler yüzde 70'in üzerine çıktı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 Aralık günü yaptığı toplantıda politika faizini sabit tutarken mevduat faizini düşürdü ve parasal genişlemenin 2017'ye uzatıldığını açıkladı. ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamasının ardından Euro ve hisse senetleri kısa bir ralli yapsa da piyasaların verdiği tepkiden anlaşıldı ki ECB'nin adımları kimseyi 'kesmedi' ve umutlar Fed'e kaldı.

FED/DOLAR KURU SENARYOLARI

Destek Menkul Değerler analistleri, söz konusu toplantıdan çıkabilecek üç ihtimali değerlendirdi:

1. SENARYO

İlk ihtimal 25 baz puan faiz artırım kararı verilmesi. Analistlere göre ABD verileri, Fed yetkililerinin açıklamaları ve Çin kaynaklı düşüşün etkilerinin azalması ile Fed'in piyasa beklentisine paralel olarak 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi en yüksek olasılık. Analistler, bu beklentilerin son dönemde büyük ölçüde fiyatlanmış olmasının, artış ile gelecek oynaklığın etkilerinin 2015 yılı genelindeki beklentilere kıyasla daha sınırlı kalabileceğini belirtti. Destek Menkul uzmanları; "Böyle bir durumda Dolar kurunda 4-5 kuruşluk bir ekstra prim yaratılarak 2,95 – 3,00 aralığı hedef konumuna gelebilir" dedi.

2. SENARYO

Faiz artırım kararı alınması durumunda başta gelişen ülke para birimleri olmak üzere birçok para biriminin Dolar karşısında değer kaybetmesinin kaçınılmaz olacağının altını çizen analistler bankanın beklentilerin aksine yüzde 0,50 oranında faiz artırımı yapması durumunda piyasaların sert fiyat hareketleriyle reaksiyon vermesinin beklenebileceğini kaydetti. Yüzde 0,50 oranında 'beklenmedik' artışın Türk Lirası cinsinden varlıklarda zayıflamaya neden olacağını söyleyen analistler Dolar kurunda hızlı yükselişlerin gerçekleşebileceğini ve kurda 3,07 olan tarihi zirvenin tekrar denenmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

3. SENARYO

Fed Aralık toplantısını pas geçerse ne olacak? İşte bu durum analistlere göre faiz artırım beklentisini satın alan yatırımcıyı dolar satmaya yöneltebilir. Dolarda sert bir gerileme görülebilir ve başta gelişen ülke borsaları olmak üzere küresel hisse senedi piyasalarında ralli yaşanabilir. Destek Menkul Değerler analistleri faiz artırımının yapılmaması ile ilgili şu noktaların altını çiziyor: "Ancak buna farklı bir açıdan baktığımızda Fed’in faiz artırımına gitmesi kadar gidememesi de ciddi bir risk durumunu yansıtıyor. Çünkü Fed’in faiz artıramaması hem ABD ekonomisinin toparlanmadığı hem de küresel talep endişelerinin derinleştiği anlamına geliyor. Böyle bir durumda piyasalarda bayram havası yaşanabilir ancak risk algısının artacağı beklentisi fiyatlamalara daha sonra gireceğinden bu olumlu hava kısa soluklu olabilir."

Faiz artışının yapılmaması durumunda dolarda sert bir geri çekilme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden uzmanlar, böyle bir durumda ilk etapta kurda 2,85 TL daha sonra 2,80 TL'nin altına doğru gevşeme görülebileceğini söyledi. Analistler Fed'in pas geçmesinin küresel piyasada dolar satışını hızlandıracağını vurguladı.

Kaynak : Habertürk.com