(Yeni gazeteler eklendi.)

İSTANBUL, 16 Mayıs () - Dünya basının Soma faciasına yoğun ilgisi sürüyor;
dünyanın önde gelen gazeteleri Soma'ya ayırdıkları geniş yerlerde, fotoğraf, haber
ve yorumlara yer veriyor.

İlk sayfasını büyük ölçüde Soma faciasına ayıran İngiliz gazetesi The Independent, manşetinde "Acı içinde bir ülke: Ölü sayısıyla birlikte öfke de artıyor. Türkiye ölü madencilerini topraktan çıkarıyor" başlığını attı.

Gazetedeki, Soma'da faciasına ilişkin bir de "Trajedi Erdoğan'ın otoriter yönetimine yeni bir darbe" başlıklı analiz yayınlandı. Türkiye'de bir süredir yaşanan her gelişmede olduğu gibi Soma faciasının da kutuplaşmayı daha da artırdığının altı çizilen analizde, "Son gelişme, tam da Erdoğan'ın Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklaması beklenirken yaşandı... Erdoğan ve partisi, facianın bir kısım sorumluluğunu her zaman üzerinde taşıyacaktır, çünkü 2002'den beri iktidardalar, ve inşaat ve maden şirketleriyle olan sıkı ilişkileri de biliniyor" denildi.

"SOMA GİBİ HER KÖTÜ OLAYDA SUÇLANACAK"

"Son gelişmeler Erdoğan'a siyasi olarak ne kadar zarar verebilir?" sorusuyla devam eden yazıda, Türkiye'de gerçekleşen tüm seçimlerde ılımlı İslamı savunan merkez sağ partilerin öne çıktığına işaret edildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kazandığı seçim zaferlerinin kendisine gücü kendi tekeline alma hakkı vermiş gibi davrandığı da vurgulanan analizde, "Polisi, orduyu ve yargıyı başarıyla parçalayarak herşeyin üzerinde bir otorite yarattı. Ama bu durum aynı zamanda onun Soma gibi her kötü olayda suçlanacağı anlamına da geliyor" denildi.

"TÜRKİYE YAS TUTUYOR"

Birinci sayfasında, ölen madenciler için açılan toplu mezarda iki madenci yakının bir birine sarıldığı fotoğrafı, "Türkiye yas tutuyor" başlığıyla yayınlayan ABD'nin en etkili gazetelerinden The New york Times da, ülkede öfkenin yükseldiği vurgulandı.

Gazetenin haberinde, aradan zaman geçmesine karşılık birçok önemli sorunun yanıtının alınamamasının başta madenciler ve yakınları olmak üzere ülke çapında öfkenin büyümesine neden olduğuna dikkat çekildi.

"MADENCİLER ERDOĞAN'IN MİTİNGLERİNE KATILMAYA ZORLANDI"

İngiliz Times gazetesi de, madencilerin cenazesinden bir fotoğraf ile verdiği habere
"Madenciler Erdoğan'ın metinglerine katılmaya zorlandı" başlığı attı.

Times haberinde, maden işçilerinin iktidar partisinin mitinglerine katılmak için zorlandıklarına, buna karşılık muhalefet partilerini destekleyenler işçilerin ise işten çıkarıldığına dikkat çekildi. Haberde ayrıca, madenlerde daha iyi çalışma koşulları isteklerinin görmezden gelindiğini söyledikleri vurgulanıyor.

Haberde, gazeteye konuşan bir madencinin de, "Mart ayındaki yerel seçimlerden önce yevmiyemizi ödeyerek bizi Başbakan'ın Manisa'da yaptığı mitinge gitmeye zorladılar" dediği yer aldı. Adını vermek istemeyen madenci, "3 bin madenci, ailelerimizle birlikte mitinge gittik. Gitmesek o günlük ücretimizi keseceklerdi. Seçimlerden sonra da CHP'yi desteklediği ortaya çıkan 50-100 madenci işten kovuldu" dedi.

Times ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın Danışmanı Yerkel'in tekme atarken çekilmiş büyük bir fotoğrafını kullanarak, Başbakanlık kaynaklarının "Bu Yerkel'in kendi sorunu" diyerek bu olaydan uzak tutulmaya çalışıldığı vurgulandı.

"ACIMIZ ÖFKEYE DÖNÜŞMEYE BAŞLADI"

Soma faciasına geniş yer ayıran İngiliz Guardian gazetesinin haberinde, madencilerin çoğunun faciadan özelleştirme ve taşeronlaşmayı sorumlu tuttuğuna dikkat çekildi. Haberde, madencilerin özel maden işletmelerini önceliklerinin kâr olduğunu, bu nedenle güvenlik konularına yeterli önemin verilmediğini söyledikleri vurgulandı.

Haberde ayrıca, bir madencinin "Acımız öfkeye dönüşmeye başladı. Başbakan ne demeye çalışıyor? Hükümet hatalarını kabul edip arkamızda duracağına buraya gelip acımızla dalga geçiyor" sözlerine de yer verildi.

Başbakan Erdoğan ve partisinin geniş bir "muhafazakâr işçi kesiminin desteğine" dayandığı da vurgulanan haberde, cumhurbaşkanlığına hazırlanan Erdoğan'ın bu gelişmeler üzerine zorlanabileceği de belirtildi.

"SOMA'YI TOMAYLA SÖNDÜREBİLİR MİSİNİZ?"

İngiliz Financial Times gazetesi de Soma haberinde, yakınlarını kaybetmiş çok kişinin, madenlerde güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden yakındığına dikkat çekti. Bunun yanında ücretlerin de çok düşük olmasının önemli bir hoşxnutsuzluk kaynağı olduğunu yazan gazete, bir madencinin "Bu kaza değil, cinayet, katliam. 2014 yılındayız. Başbakan 1860'lardan örnek veriyor" sözlerine yer verdi.Bölgedeki çok kişinin yetkililerin doğru söylemediklerine inandığı da vurgulanan haber, Türkiye'nin her yanına yayılan protesto gösterilerinden alınan bir slogan ile bitirildi: "Soma'yı Toma ile söndürebilir misiniz?"

(OSS)