İSTANBUL, 23 Haziran () - DÜNYA Bankası, Türkiye için 2014 yılı büyüme ve enflasyon öngörülerini yükseltti.

Dünya Bankası'nın Türkiye Ekonomi Notu'nda, daha önce yüzde 2.4 olan büyüme tahmini yüzde 3.5'e, yüzde 7.8 olan enflasyon tahmini de yüzde 8.2'ye yükseltildi.

Dünya Bankası, büyüme tahminindeki yükselmeyi artan ihracat ve kamu harcamalarına, enflasyondaki yükseltmeyi de bozulan beklentilere dayandırdı.

Türkiye'de iç talepteki daralmaya karşılık, döviz kurlarıdaki yükselmeye bağlı olarak ihracatın yükseldiğine dikkat çekilen raporda, "Net ihracat 2013 yılının tamamında büyümeyi 2.3 yüzde puan aşağı çekerken, 2014'ün ilk çeyreğinde büyümeye 2.7 yüzde puan katkıda bulunmuştur" diye hatırlatma yapıldı.

Bu gelişme ile Türkiye ekonomisinin "yeniden dengelenme sürecine" girdiğinin altı çizilen raporda, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu dış finansman risklerinin azaltılabilmesi için de daha fazla düzeltmeye ihtiyaç duyulduğu, bunun da dikkatli ve kontrollü para ve maliye politikaları uygulanması gerektiği vurgulandı.

Raporda, "Yatırımcı güvenini arttırmak ve Türkiye'nin büyüme potansiyelini güçlendirmek için şeffaflığı arttırmaya ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlara ihtiyaç duyulmaktadır" denildi. 

Dünya Bankası'nın raporunda, Merkez Bankası'nın faizlerde indirim gerekçeleri olarak da belirsizliklerdeki azalmayı gösterdiği de vurgulanarak, "Enflasyon beklentilerindeki kötüleşme göz önünde bulundurulduğunda, Merkez Bankası'nın enflasyonu hedeflenen oranlara düşürebilmesi için sıkı bir duruş sergilemesi gerekecektir" denildi.