İZMİR’de, 2008 yılı öncesi dövizle konut kredisi çektikten sonra, kurlardaki aşırı artış nedeniyle büyük borç yükünün altında kalan 30 kişi, Merkez Bankası Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Konak Meydanı’ndaki Merkez Bankası Bölge Müdürlüğü önünde toplanan 30 kişi adına basın açıklamasını Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz yaptı. Banka görevlilerinin teşvikleriyle TL kredileri onaylanmayan kişilerin, Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden konut kredisi çektiklerini dile getiren Yılmaz, "Bankalar yoğun olarak dövizle kredi kullandırmışlardır. Bankalarda tüketicinin bu ağır yükünü paylaşmalıdır. 2008 yılında ciddi tüketici mağduriyetleri yaşanmıştır. Bu mağduriyetler nedeniyle Merkez Bankası, Hazine Müşteşarlığı, BDDK, hükümete öneride bulunmuş ve dövizle kredi verme yasaklanmıştır. Ancak yaşanan tüketici mağduriyetlerine bir çözüm bulunamamıştır. Binlerce dövizzede, Meclis’e sorunlarının çözümü için başvuruda bulunmuştur. Mahkemeler süreç içerisinde dövvizedelerin aylık ödemelerini sabitlemesine rağmen bunlar temyize götürülmüştür. Bu kararlar temziye gitmeden onaylanmalı ve karara bağlanmalıdır" dedi.
Basın açıklamasına katılan dövvizzede vatandaşlardan Kadir Murat Atik de, ev için çektiği dövize endeskli yaklaşık 80 bin TL’lik banka kredisi için, 146 bin TL para ödediğini, halen de 120 bin TL ödemesi gerektiğini, evini satmasına rağmen bunları karşılayamadığını söyledi.