İSTANBUL, 12 Mayıs () - Döviz kurlarındaki, ihracatçıların büyük tepkisini çeken düşüş, şirketlerin açık pozisyon kapatmak için alımlarıyla tersine döndü.

Art arda düşüşler ile 2.0670 liraya kadar inerek yılın en düşük düzeylerini gören dolar, kâr realizasyonu ve liranın indiği düzeyleri açık pozisyonlarını kapatmak için uygun bulan şirketlerin alımlarıyla 2.08 lira düzeylerine kadar yükseldi.

Hızlı tırmanış ile 2.39 liraya kadar çıkan ve 2.50 lira öngörüleri yapılan dolar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Ocak ayında olağanüstü toplantısında aldığı rekor düzeyde yüksek faiz artırımı kararıyla geri dönmüştü.

Cuma günü 2.0820 lira düzeyinden kapanan ve bugüne 2.0750 liradan başlayan dolar, akşam saatlerinde yeniden 2.0820 liraya kadar çıktı.

Borsa İstanbul endeksi de gün içinde en yüksek 76,519 puana kadar yükselirken, ikinci
seanstan itibaren düşüşe geçerek, bankacılık endeksinin yüzde 0.88 yükseldiği günü yüzde 0.49 yükselişle 75,935 puandan tamamladı.

HAZIR GİYİM VE TEKSTİLDEN İHRACATÇILARINDAN TEPKİ

Dövizdeki hızlı düşüş ihracatçıların tepkisini çekti. İhracatçılar, gün içinde art arda açıklamalar yaparak, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminden önlem almalarını istediler.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "öngörülebilir kur" istediklerini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Mevlisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Merkez Bankası'na "proaktif davran" çağrısı yaptı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, döviz kurlarındaki gelişmelere, "Birileri yüksek faizden kazanacak diye hazır giyim sektörü kaybetmesin" diye tepki gösterdi.

(OSS)