Erdem KÖSE/GAZİPAŞA (Antalya), () - TÜRKİYE'de, ilk kez 2009 yılında görülen domates güvesi (tuta absoluta), kış mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde, domates seralarında yeniden görülmeye başladı.
Türkiye'de üreticilerin ilk kez seralarda 2009 yılında tespit ettiği domates güvesi, 10 bin 500 dekar alanda yılda 120 bin ton domates hasadı yapılan Gazipaşa'da üreticilerin kâbusu haline geldi. Alınan tedbirlere rağmen seraları domates güvesinden koruyamayan üreticiler, Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi'ne bağlı 14 ziraat mühendisinin yardımıyla mücadele veriyor.
ÜRETİCİ BİLGİLENDİRİLİYOR
İlçedeki domates seralarını gezerek inceleme yapan ziraat yüksek mühendisi Cesur Yıldız, sera sahiplerine tuta ve mücadele yolları hakkında bilgi verdi. Domates güvesiyle mücadelenin sadece ilaçla yapılamayacağını aktaran Yıldız, entegre bir yöntemle mücadele etmenin doğru olacağını belirtti. Öncelikle seralarda dikimi yapılan domates fidelerinde hastalık bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini anlatan Yıldız, "Tuta kış aylarını, toprak altında veya domates fidesinin gövdesinde geçirir. Bu yüzden sera dışına attığımız atıkları imha etmeliyiz. Çevre temizliği iyi yapılmalı" dedi.
HASTALIKLI DALLARI İMHA EDİN
Domates güvesinin hayat döngüsünün 35 gün olduğunu ve ilaçlamanın düzenli aralıklarla yapılması gerektiğine işaret eden Cesur Yıldız, domates güvesinin bulaştığı domates ağacındaki dalların koparılarak sera dışında imha edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Yıldız, bunların yanı sıra seraya tül çekilmesi gerektiğini ve kelebek yakalayan tuzaklar kurulması gerektiğini kaydetti.
'İLAÇ TEK BAŞINA YETERSİZ'
Tuta zararlısına karşı yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Yıldız, şöyle dedi:
"Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi'nde görevli 14 mühendisimiz var. Havanın ısınmasıyla birlikte bütün seraları gezmeye başladık. Seralarda önce çevre temizliğinden başlayarak bitki atıklarını imha ettiriyoruz. Sera sahiplerine, fideleri dışarıdan gelecek tuta zararlısı ve kelebeklere karşı koruması için tül çektiriyoruz. Bunların yanında ilaçlı mücadele veriyoruz. Bu komple bir mücadeledir. Tek tek çözüme ulaşmak imkansız. Bunlara rağmen 'tuta'nın bulunduğu ürün varsa bunlar ayıklanıp atılıyor. Fenomen tuzaklar kuruluyor."
DOMATES PAHALI OLABİLİR
Gazipaşa'da organik domates üretimi yapan Hasan Çetiner ise domates güvesiyle uzun zamandır mücadele ettiklerini belirtti. Çetiner, mücadeleye rağmen domates güvesinin ürünlere bulaşmasını önleyemediklerini kaydetti. Bir diğer domates üreticisi Mustafa Kemal Güneş ise domates güvesinin kendilerini maddi ve manevi açıdan çok yıprattığına değindi. Güneş, "Kelebekler bitki üzerine yumurta bırakıyor. Yumurta canlanınca meyveye girip zarar veriyor. Tuta'nın verdiği zarar nedeniyle bu yaz domates fiyatları artabilir. Yetkililerden bu hastalığa en kısa zamanda bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

EK(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)