(Borsa ve gelişmeler eklendi.)

İSTANBUL, 11 Ağustos () - Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi oluşan belirsizlik ve uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'den "negatif" beklentilerle 2.1880 liraya kadar tırmanan dolar, seçim sonrası ilk işlemlere 2.14 liranın altında başladı.

Analistlere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesiyle, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve Moody's'in de Türkiye notunda bir güncelleme yapmaması, piyasalardaki gerilimi de azalttı. Moody's Türkiye'nin Baa3 düzeyinde olan "negatif" görünümlü kredi notunu güncellemedi.

Dolar, 2.1880 lira ile geçen Mart ayından bu yana bu yana çıktığı en yüksek düzeyden, bu sabah saatlerinde 2.1365 liraya kadar çekildi. Ancak daha sonra gelen alımlarla 2.14 liranın üzerine çıkan dolar, 2.1430 - 2.1450 lira arasında hareket etmeye başladı.

Avrupa para birimi euro da, seçim öncesi çıktığı 2.92 lira düzeylerinden 2.86 liraya kadar gevşedikten sonra, biraz toparlanarak 2.87 liranın üzerine döndü. Yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de, 2.55 lira düzeylerinden 2.50'nin de altına geriledikten sonra, yeniden bu düzeyi aştı.

Döviz piyasalarında liranın güçlenmesinin yanında Borsa İstanbul da yeni döneme yükselişle başladı. Borsa İstanbul Endeksi yüzde 1.55 yükselişle 80,427.19 puana çıktı. Borsa'daki yükselişe, yüzde 1.74 artıda açılan bankacılık hisseleri öncülük etti.

Borsa ve liradaki yükselişin yanında faizler de gevşedi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, seçim ve Moody's belirsizliğinin ortadan kalkması ve seçimin sonuçlanması ardından yeni haftaya düşüşle başladı. 

Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.36 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.23 seviyesinden açıldıktan sonra hafif yükselerek yüzde 9.20 - 9.30 dolayında hareket etmeye başladı. Gösterge faiz Cuma günü, geçen Nisan ayından bu yana en yüksek olan yüzde 9.68'e kadar yükselmişti.