Türkiye’ye diz çöktürme operasyonunun son versiyonu, başrolünde doların olduğu saldırı ile sahneye konuldu. Bir taşla üç kuş vurulmaya çalışılıyor

Gezi kışkırtması, 17-25 Aralık operasyonu, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırıları ile diz çöktürülemeyen Türkiye, bu kez başrolünde doların olduğu saldırı ile kuşatılmaya çalışılıyor. Dış politikada teslimetçi bir anlayışı reddeden Türkiye'ye tahammülü olmayan küresel güçler, 2002 öncesinde 300-500 milyon dolarlık işlemlerle kur-faiz-borsa üçgenine sıkıştırıp teslim aldıkları ülke hayaliyle bir kez daha düğmeye bastı. ABD'de devam eden Zarrab davası bahane edilerek dolar dün hacimsiz işlemlerle 3.9780 TL'ye, euro ise 4.66 TL ile tarihi zirveye çıkarıldı. Yükselen dolar üzerinden kriz algısı yaratıp, güçlü lider çevresinde kenetlenen Türkiye'yi hizaya sokmayı amaçlayan operasyon, aynı zamanda bir taşla üç kuş birden vurmayı hedefliyor.

FAİZ KOROSU İŞBAŞINDA
Dolardaki yükselişle birlikte, 28 Ocak 2014'teki operasyon bir kez daha sahneye konulmak isteniyor. O dönemde Merkez Bankası olağanüstü toplanıp faizi 5.5 puan artırmıştı. Tıpkı o zamanki gibi, dün de özellikle yabancı analistler Merkez Bankası'nın olağanüstü toplanıp faiz artırması gerektiğini dile getirmeye başladı. Merkez Bankası Para Politikası olağan toplantısını 14 Aralık'ta gerçekleştirecek.

BÜYÜMEYE FREN HEDEFİ
Yılın ilk yarısında yüzde 5.1 büyüyen, üçüncü çeyrekte ise dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olması beklenen Türkiye, dolar operasyonuyla durdurulmaya çalışılıyor. Yükselen kur nedeniyle yaratılmaya çalışılan belirsizlik ortamının yatırımları ve büyümeyi frenlemesi hedefleniyor. Şirketlerin de kur farkları zararlarıyla kabuğuna çekilmeleri isteniyor.