İSTANBUL, 12 Mayıs () - Yatırımcı ve şirketlerin, döviz risklerini daha etkin bir şekilde yönetmelerine olanak sağlayacak dolar-lira opsiyon piyasası açılıyor.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, "dolar-lira döviz opsiyon sözleşmeleri" merkezi takas yöntemiyle Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP), 16 Mayıs 2014 Cuma günü işlem görmeye başlıyor.

Açıklamada, dolar-lira döviz opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasıyla yatırımcıların ve şirketlerin döviz risklerini çok daha etkin bir şekilde yönetip, döviz açık pozisyonlarını piyasada şeffaf bir ortamda oluşacak prim karşılığında sigortalatabilecekleri belirtildi.

Açıklamaya göre, Avrupa tipi ve nakdi uzlaşmalı dolar-lira opsiyon sözleşmelerinde işlemler saat 0910 – 1745 arasında kesintisiz devam edecek. Borsa İstanbul dolar-lira döviz opsiyon sözleşmeleri ile yatırımcılar tezgahüstü piyasalarda önemli bir risk unsuru olan karşı taraf riskini üstlenmeden ve merkezi karşı taraf olan Takasbank garantisinde hızlı ve güvenli şekilde işlem yapabilecek. 

Yatırımcıların bu sözleşmelerle düşük işlem maliyeti, birçok strateji seçenekleri, risk yönetimi ve arbitraj yapabilme imkanına sahip olacakları belirtilen açıklamada, "Borsa İstanbul VİOP, dolar-lira döviz opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasıyla yatırımcılar ve şirketler, döviz açık pozisyonlarını piyasada adil ve şeffaf bir ortamda oluşacak bir prim karşılığında sigortalama imkânına sahip olacaklar" denildi.

Borsa İstanbul dolar-lira döviz opsiyon sözleşmeleri ile yatırımcılar tezgahüstü piyasalarda önemli bir risk unsuru olan karşı taraf riskini üstlenmeden ve merkezi karşı taraf olan Takasbank garantisinde hızlı ve güvenle bir şekilde işlem yapılabilecek. Ayrıca yatırımcılar bu sözleşmelerle düşük işlem maliyeti, birçok strateji seçenekleri, risk yönetimi ve arbitraj yapabilme imkanına da sahip olacaklar.

(OSS)