Dolar 3.1255 Lirayı Gördü
Türkiye'de başkanlık tartışmalarının sürmesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağı yolunda beklentiler ile Irak ve Suriye'de savaşın ivme kazanmasına bağlı artan jeopolitik risklerin etkisiyle dolar 3.1255 lira ile yeni tarihi zirveyi gördü.

ABD ekonomisine ilişkin verilerin, Fed'in faiz artırmak için belirlediği kriterlere yakın çıkması, uluslararası piyasalarda yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımı gelebileceği yolunda yorumlanıyor.

Diğer yandan, koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki harekatı ve Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma yönündeki baskıları, piyasalar açısından bölgedeki jeopolitik riskleri artırıyor.
TÜRK LİRASI KÖTÜ PERFORMANS GÖSTERİYOR

Piyasa işlemcileri, Türkiye'nin bir başkanlık referandumuna gitme ihtimalinin de liranın diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre daha kötü performans göstermesinde etkili olduğuna işaret ediyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend'in, dün Suriye'deki Rakka operasyonda YPG'nin de rol alacağını açıklamasının hemen ardından dolar 3.1256 liraya kadar yükseldi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının döviz piyasalarında yarattığı tedirginliğin etkisiyle geçen hafta 3.1140 liralık tarihi zirveye tırmanan dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.
UZMANLAR NE DİYOR?
İntegral Menkul Değerler A.Ş.'den Eda Karadağ'ın analizi;
Türkiye'de jeopolitik risklerin sürüyor olması, yeni anayasa konusunun tekrar siyaset gündemine gelmesi, dış piyasada Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin güçlenmesi USD/TRY kurunda yükselişe ya da sürekli kırılgan bir yapıda olmasına neden olmakta. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL negatif ayrışıyor, döviz sepetinin de kritik seviyelerde olduğunu izliyoruz ve 3.26 direncini zorlamakta. Kısacası, piyasalarda TL aleyhine hareketler izleniyor bu nedenle kurda sert yükselişlere neden oluyor. Dün akşam saatlerinde başlayan hareketlilik sabah saatlerinden bu yana sürüyor. Geçen hafta 3.1140 ile rekorunu test etmesinin ardından bugünkü en son rekoru 3.1190 olarak karşımıza çıkmakta. Kurda, tansiyon oldukça yüksek ve bugün içerisinde 3.12 üzerine doğru ataklar izleyebiliriz. Kurda, 3.12 üzeri seyirlerde 3.1264 direnç olarak izlemekte fayda var. Zaman zaman geri çekilmeler olabilir bu geri çekilmelerde 3.10 seviyesi kritik bir destek noktası olarak takip edilebilir.
KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan'ın analiz;
Kurda yükseliş eğilimine ağırlık kazandıran etmenlerden birisi Fed faiz artırım beklentilerinin artmasıyla beraber ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ağırlık kazanmasıdır. İç jeopolitik ve siyasi faktörler de geniş resimde TRY'nin duyarlılığını artıran etmenlerdir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,85 seviyesine yükseldi. Aynı zamanda Türk tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareket gözlenmekte. 2 yıllık tahvil faizi %9,14'te, 10 yıllıklarda ise çift haneyi gördük. GOÜ para birimlerinde de zayıflama gözlenmekte. TRY, bu para birimleri içerisinde KRW ve BRL ile beraber en çok değer kaybeden olarak öne çıkmış durumdadır.

Grafik 1: USD vs. GOÜ para birimleri (Son 2 günlük görünüm) (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)
Kurda artık baz senaryo 3'ün üzerinin normalleştiği üzerine kuruludur. USDTRY'nin hareket aralığında yukarıya doğru bir geçiş söz konusu. Kısa vadede 3,10 üzeri kalıcılıkta kur tarafında 3,10 – 3,13 ekseninde fiyatlamalar olabilir. 3,03 – 3,05 bölgesi altında kalıcılık beklemiyoruz. Düşüşler alım fırsatı olarak kullanılabilir. Kaldıraçlı alım satımlarda ise alım noktası 3,07 – 3,08 bandı olarak düşünülebilir. Biz ana bant aralığının 3,10 – 3,17 olarak oluşmasını, yılsonunda da 3,13 bölgesinde dengelenme olabileceğini düşünmekteyiz. Opsiyon sözleşmelerindeki görünüm de kurda yükseliş beklentisini desteklemektedir. Kasım, Aralık, Ocak vadeli opsiyonlar alım taraında 3,10 – 3,34 fiyat aralığına birikmiştir.

Grafik 2: TRY vs. ABD 10 yıllık tahvil faizleri (Kaynak: Bloomberg, KapitalFX Araştırma)