Dolar 3.05 Sevilerinde, ABD'den Gelecek Veriyi Bekliyor
Piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak ve Fed'in faiz artırımlarının seyrine ilişkin sinyal niteliği açısından yakından izlenen tarımdışı verisine odaklandı.

Dün saat 17.04'te 3.0506/3.0511 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09.10'da 3.0471/3.0484 seviyesinde işlem gördü. Daha sonra dünkü rakamı olan 3.05'e döndü.

DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
FAİZ ARTIRIMI OLUR MU

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, dün yaptığı bir açıklamada verilerinin güçlü gelmesi durumunda faizlerin yakın bir zamanda artırılması ihtimalinin desteklenmiş olacağını söylemişti.

Analistler geçen ay 175,000 kişilik tarım dışı istihdam yaratıldığı tahminini yapıyorlar.

TARIMDIŞI İSTİHDAM VERİSİ NASIL OKUNMALI?

BENZİN, MAZOT VE LPG FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Dün TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi performans gösterdiğini ve akşam saatlerinde 3.04 seviyesinin altına gerilediğini söyleyen bir bankacı, "Bugün istihdamın güçlü geleceği beklentisi ve ECB tarafından varlık alımlarında azaltım yapılmayacağı yönündeki açıklamalar euro/dolar paritesinde düşüşe neden oldu. Öte yandan ABD verisi öncesi tedirginlik gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kaybına neden oluyor. Verinin nette güçlü gelmesi, Fed'in faiz artırım beklentisini artıracağı için TL'de değer kaybı görülmesi gerçekçi bir beklenti olur ancak beklentiyi karşılayamayan bir veri olması durumunda dolar değer kaybedecektir o zaman da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanacaktır" dedi.

Birkaç gündür yurtdışı piyasalardaki seyre paralel hareket eden dolar/TL'deki yükselişte iç nedenler de etkiliydi. Bankacılar, yurtiçinde Moody's not indirimi sonrası çıkışların devam etmesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükselişin özellikle hafta başında TL'nin kötü performansında etkili olan iç nedenler olduğunu belirtmişti.

Diğer taraftan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ekonomiye etkilerine dair endişelerle baskı altında olan İngiliz sterlini geç saatlerde Asya piyasalarında yüzde 10'a yaklaşan kayıplar gördü. Uzmanlar piyasayı şekillendirecek herhangi bir haber akışının olmadığı bir anda gerçekleşen bu keskin hareketin neyden kaynaklandığını henüz bilemiyorlar.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.68, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.59, valörde son işlemde yüzde 8.60 seviyesindeydi.

Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.09, valörde son işlemde yüzde 9.10 seviyesindeydi.