(Gelişmeler eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 6 Ağustos () - ABD ekonomisinde canlanmanın hız kazandığına ilişkin verilerin etkisiyle güçlenen dolar, Türkiye'de Moody's'in not kıracağı kaygıları ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle 2.17 lirayı aştı.

Dolar Mart ayından bu yana en yüksek olan 2.17 düzeyini aşarak 2.1744 liraya kadar yükseldi ve daha sonra 2.16 düzeylerine kadar gevşedi.

Avrupa para birimi euro da gün içinde en yüksek 2.9021 lira düzeyine kadar çıktıktan sonra akşam saatlerinde 2.8856 liraya kadar geriledi.

Borsa İstanbul Endeksi de günü yüzde 1.5 düşüşle 79,432 puana kadar gerilerken, gösterge faiz ise yüzde 3.27'lik artışla yüzde 9.47 düzeyine kadar çıktı.

GLOBAL VE LOKAL ETKİLER

'ya değerlendirmelerde bulunan TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır, doların yükselişinde global ve yerel etkilerin olduğunu vurguladı ve şöyle dedi:

"Amerikan faizlerinde bir artış görmüyoruz, dolardaki hareket yurtdışı faizlerdeki artıştan kaynaklı bir hareket değil. Gelişmekte olan ülke kurlarında gördüğümüz satış hareketinde Rusya-Ukrayna gerginliğinin yarattığı tedirginliğin de etkisi var piyasalarda. Cumhurbaşkanlığı seçiminin dolardaki bu harekette çok az etkisi olduğunu düşünüyorum. Bize özgü olarak enflasyon rakamlarının ve Moody's beklentisinin etkisi var bir parça. Daha büyük oranda local nedenlerden ziyade global dalganın bize yansıması sonucunda dolarda yükseliş yaşanıyor."