Çalışma hayatına çekidüzen vermek, istihdam piyasasını rayına oturtmak ve işsizliği azaltmak için köklü reformlara başlayan Hükümet, önemli bir adım daha atıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun verdiği bilgilere göre; makul bir sebeple faal olarak çalışma hayatına ara vermek zorunda kalanların haklarını korumayı ve onların boşluğundan oluşacak alanlara işsizlerin yerleştirilmesini amaçlayan yeni düzenleme ile "geçici iş ilişkisi" kurulacak.

6 AY ŞARTI ARANACAK
Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye gönderilecek düzenlemeye göre, geçici iş ilişkisinde "6 ay" şartı aranacak. AB ve ILO normlarına uygun olarak; işçinin çalışma faaliyetini yerine getiremediği ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı hallerde, mevsimlik tarım işçilerinde, ev hizmetlerinde, işletmenin günlük faaliyetlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak görülen işlerde, fabrikaların iş hacminin önemli ölçüde artması halinde ve dönemsellik arz eden iş talepleri halinde “güvenceli esneklik” yaklaşımıyla geçici iş ilişkisi sağlanabilecek. Kamu kurumlarında, maden işlerinde ve 6 aydan az ihtiyaçlar için bu ilişkisi kurulamayacak.

HAKLAR KORUNACAK
Geçici iş ilişkisi ile işçi; askerlik hizmeti, yıllık izin, hastalık, doğum izni gibi iş görme faaliyetini yerine getiremediği hallerde, “işini kaybetme kaygısı” yaşamayacak. Örneğin doğum, süt izni hallerinde ve doğum sonrası kadının kısmi zamanlı çalıştığı sürelerde geçici işçi istihdam edilmesi yolu ile hem ek istihdam sağlanacak hem de kadın işçinin işi korunacak. Ayrıca mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde geçici iş ilişkisi kurulması ile, kayıt dışı çalışanlar sigortalı olacak. Böylece “güvencesiz” çalışma riski ortadan kalkacak.

ÖZEL BÜROLAR DEVREDE
Sistem, özel istihdam bürolarının “bir iş yerinde geçici olarak çalıştırılmak üzere işçi temin etmesiyle” yürüyecek. Üç taraflı ilişkiye dayanan bu modelde; istihdam bürosu ile işçi arasında bir sözleşme ve işveren ile büro arasında anlaşma yapılacak. Türkiye’de İŞKUR tarafından yetkilendirilmiş 439 özel istihdam bürosu bulunuyor. Bu bürolar sadece “aracılık” hizmeti görüyor ve komisyon alıyorlar. Söz konusu yetki, 2 yıl kesintisiz faaliyet gösteren bürolara veriliyor. Bürodan, brüt asgari ücretin 200 katı tutarında teminat isteniyor.  2004 – 2015 yılları arasında istihdam büroları, 254 bin kişiyi işe yerleştirdi.