ANKARA Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Abdülrezzak Altun, kadınların istihdama katılımında Avrupa devletlerinin, Türkiye’yi ikiye katladığını söyledi. Türkiye’de kadınların istihdama katılımının yüzde 30 civarında olduğunu ifade eden Doç.Dr. Altun, bu oranın Avrupa devletlerinde ise yüzde 70’lere ulaştığını ifade etti.
Nevşehir Kadın Dayanışma Derneği tarafından 'Nevşehir medyası ile kadınlar el ele' projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi. Projenin, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu UNFPA ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu UNDP tarafından yürütülüyor, İsviçre Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (SIDA) tarafından da finanse ediliyor. Ahiler Kalkınma Ajansı toplantı salonunda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Abdülrezzak Altun’un konuşmacı olduğu toplantıya Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek, dernek üyeleri katıldı.
Nevşehir’in de içinde bulunduğu toplam 12 ili kapsayan projede, kadın sivil toplum örgütleri, ulusal ve yerel düzeydeki devlet kurumları ile yapılacak yerel çalışmalar sonunda, yerel yönetim planlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliğinin dahil edilmesiyle 'Kadın Dostu Kentler'in geliştirilmesine zemin hazırlayan bir ortamın gerçekleştirilmesi planlanıyor.
KADIN İSTİHDAMI ARTIRILMALI
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdurrezzak Altun, siyasal ortamda kadın meselesinin çok konuşulduğunu belirterek, Türkiye’de kadınların istihdama katılma oranını yüzde 26 ila 29 oranları arasında olduğunu vurguladı. Doç.Dr. Altun, “Erkekler 15–65 yaş arası yüzde70’lerin üzerinde istihdama sahip. Her iki cinsiyette de işsizlik oranı yüzde 11. Kadın istihdamını artırmak için bir takım önlemler alınıyor, işverene kadın istihdam ettiğinde prim desteği sağlanıyor. Devlet kadınların iş hayatına atılması için birçok çaba harcıyor. AK Parti’nin siyasi çerçevesine daha değişik perspektiften bakılarak kadın konusunda birçok çalışma yapılıyor. Ayrıca hükümetin kadınlara yönelik çalışmaları her geçen gün artıyor. Avrupa Birliği’nde istihdama katılma oranı, yüzde 70'lerde ve Türkiye’yi ikiye katlamış durumda” dedi.
Kadınlara yapılacak desteğin, yoksulluğu da en az üç kat aşağıya çektiğinin altını çizen Doç.Dr. Altun, “Kadınların sosyal yaşama katılıyor olmaları, çocuklarının gelişimine katkı sağlar. Çalışan anne ve babaların çocuklarının teknolojik imkâna, sağlık gibi konularda da ileride görüldüğü dikkat çekmekte. Yasalarda cinsiyet ayrımı yapılmaması için birtakım çalışmalar yapıldı örneğin; Kepçe operatörü aransa dâhil asılan eleman yazılarına bay bayan cinsiyeti belirtilmiyor” diye konuştu.
KADINA ŞİDDET DURDURULMALI
Nevşehir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek ise, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşama geçirilmesi ve kadına yönelik her türden şiddetin durdurulması hedefiyle sivil toplum temsilcileriyle medya arasında bir köprü kurarak, yerel medyanın,  insan hakları, kadına yönelik şiddetin, mevzuat ve şiddetle mücadelede işletilecek mekanizma ile ilgili haberler yapmalarının sağlanacağını belirtti.