Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, bölgedeki çatışmalardan yaklaşık 10 bin esnaf ve çalışanın etkilendiğini ve en az 1 milyar TL’lik zarar olduğunu söyledi.


Sayar, çözüm için hükümete rapor sunduklarını belirtti.

Diyarbakırlı iş insanları heyeti, bölgedeki çatışma ve ölümlerin yarattığı can yakıcı boyutun tespitini ve çözüm önerilerini raporlaştırıp AK Parti Hükümeti’ne, CHP’ye ve HDP’ye sundu. Heyet üyeleri, “Bu gemi hepimizin, batarsak hep birlikte batarız” diyerek MHP’nin de elini taşın altına koymasını istiyorlar. Heyet, şimdi randevu talep ettikleri Başbakan ile görüşmeyi bekliyor. Görüşmeden umutlu olan heyet, sorunun artık felakete sürüklenme eğiliminde olduğu görüşünde. Heyete öncülük eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı Ahmet Sayar, yaşanılanların artık çatışmanın ötesinde iç savaş manzaraları oluşturduğuna dikkat çekti. Önceliklerinin barış olduğunu vurgulayan Sayar, “Yarın ekonomik olarak insanların idame ettirmek için bir şeyler yapılabilir ancak can kayıpları geri gelmeyecektir” diye konuştu.

Adımlar tatmin etmedi

Hükümete ekonomik sorunların çözümüne yönelik olarak 8 maddelik bir plan sunduklarını ancak bunun sadece 1’inci maddesinin yerine getirildiğini anlatan Sayar, her şeye rağmen çözüm için çalışmaktan vazgeçemeyeceklerinin altını çizdi. Bütün bu gelişmeler ve yaptıkları görüşmelerin ardından Başbakan ile görüşmelerinin çok önemli olacağını anlatan Sayar, “Dönüp dolaşıp yönümüzü çevireceğimiz yer hükümettir. Biz hükümetten 8 ay öncesinde nasıl bir çözüm süreci oluşmuş ise yeniden oraya dönülmesini istiyoruz. Güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğini, bu işin ancak diyalog kanallarının açılmasıyla çözüleceğini istiyoruz” şeklinde konuştu. Bu çatışmalı ortamdan etkilenenlerin toplam sayısı ile ilgili net bir sayı veremeyeceklerini kaydeden Sayar, şöyle devam etti: “Tam tespit için hayatın normalleşmesi lazım. Ama şunu söyleyebilirim, Sur’dan diğer ilçelere ciddi taşınma söz konusu. Sur birçok sektörün ana merkezidir. Aynı zamanda hizmet sektörünün önemli merkezi Sur içindedir. Aşağı yukarı 10 bine yakın esnaf ve çalışan etkilenmiş durumda. Buna aileler de eklenince sayı çok büyüyor.”

Kayıp net değil ama çok büyük

Ekonomik kaybın net bir tablosunu şu an için çizmenin mümkün olmadığını kaydeden Sayar, “İstatistiksel olarak ortalama bir rakam ifade edebileriz ama rakam çok büyüktür. Bir milyar TL’nin üzerinde bir rakam tahmin ediyoruz” ifadelerini kullan.

Ülkeyi kurtaracak iki aktör var

Bölgeyi, Türkiye’yi bu durumdan kurtarabilecek sadece iki aktörün bulunduğunu belirten Sayar, “Geçmiş dönem de bize gösteriyor ki bu iki isimden birisi bu ülke için çözüm için gerekirse ‘Baldıran zehri içeriz’ diyen Sayın Cumhurbaşkanıdır. Diğeri ise elinde silah olan örgüt üyelerinin dinledikleri tek kişi olan Öcalan’dır” diye konuştu.

Yediğimiz lokmadan tat alamıyoruz

Bölgedeki durumun sürdürülebilir olmadığını kaydeden Ahmet Sayar, “Hizmet binamız da yasaklı bölgenin yanı başında. Çatışmaların ortasında çalışıyoruz. Deyim yerindeyse bölge halkı artık yediği yemekten tat alamaz duruma gelmiş” şeklinde konuştu.Diyarbakır'ın hendek zararı 1 milyar Lira!