Şevket Sabancı ve Ailesi tarafından kurulanEsas Grubu, sosyal sorumluluk çalışmaları için ‘Esas Sosyal’i hayata geçirdi.


Türkiye’nin sorunlarını ve toplumun ihtiyaçlarını anlamayı, odaklandığı konularda farkındalık yaratmayı ve çözümler üretmeyi hedefleyen Esas Sosyal, önümüzdeki 5 yılda 20 milyon TL olan bütçesini “gençler ve istihdam” konusundaki programlara ayıracak.

Üniversite mezunlarında işsizlik oranının yüzde 28.3’e ulaşması üzerine bu konuya odaklanmayı seçen Esas Sosyal’in ilk programı “İlk Fırsat” üniversiteden yeni mezun 15 gencin STK’larda istihdam edilmesini destekleyecek ve bu gençlere 12 ay 2 bin TL maaş ödeyecek. Programa katılacak öğrenciler Anadolu’da belirlenen 30 devlet üniversitesinden seçilecek.

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Türkiye’de de diplomalı işsizliğinin bir sorun olduğunu, bu konuda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini ve çözüm önerisi geliştirdiklerini söyledi. Kamışlı şöyle devam etti:

“Gençlik ve istihdam konusunda neler yapılabileceğine odaklandık . Gençlere mezun olduktan sonra okuldan işe geçiş süreçlerine destek vereceğiz. İlk Fırsat  programı devlet üniversitelerinden son 1 yıl içinde mezun olan ve iş bulamayan, kriterlere uygun gençlerin, STK’larda 12 ay boyunca çalışarak iş deneyimi kazanmalarını amaçlıyor. Bu gençlere ayda 2 bin TL maaş vereceğiz, 1.000 TL de mentorluk maliyetleri olacak. İlk yıl 15 gencimiz olacak. Her yıl sayı artacak. Biz bir kapı açıyoruz, gençlerin iş bulmalarına yardımcı olacağımıza inanıyoruz.İsteyen her kurumla işbirliği yapmaya hazırız.”

9 STK ile işbirliği

 İlk Fırsat’tan yararlanacak gençlerin 20-25 yaş aralığında ve son 1 yılda mezun olması, diploma notunun 4 üzerinden en az 2.5 olması, İşkur’da kaydı bulunması, iş tecrübesinin bulunmaması ve sosyal gönüllü olması gerekiyor. Alternatif Yaşam Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Genç Hayat Vakfı, Hayata Destek Derneği, İKSV, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, TEMA, Türk Eğitim Vakfı ve Toplum Gönülleri Vakfı olmak üzere 9 STK ile işbirliği yapılacak. Bu STK’lar İlk Fırsat tarafından desteklenecek yeni iş pozisyonları oluşturacak. İşkur’un ‘İşbaşı’ programı kapsamında 6 ay bu gençlere asgari ücretin neti devletçe verilecek, Esas Sosyal bunu 2 bin TL’ye tamamlayacak. Genel sağlık sigortasını İşkur ödeyecek, 6 ay sonra gençler STK’nın kadrosuna geçecek, tüm maaşı Esas Sosyal ödeyecek.