Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek indirimli satışların yapıldığı Black Friday'ı Türkiye'de de yapmak istediklerini belirterek, "2014'te Shopping Fest'in içerisinde bir günü ya da açılış ile kapanış gününde Black Friday'ı bir kaç alışveriş merkezinde yapmayı planlıyoruz" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Küçük, 2013 sonu itibariyle perakende sektörü cirolarında yüzde 13 civarında büyüme beklediklerini bildirdi. kaydetti. Hedefle büyümenin aynı gittiğini aktaran Küçük, sadece haziran ayında satışlarda bir gerileme olduğunu, ancak yine de sektörün büyüme rakamlarını yakaladığını söyledi.
2014 yılının hem olumlu, hem de olumsuz yanlarının olduğunu belirten Küçük, gelecek yılki büyüme hedefinin yüksek olmasının ve turist sayısındaki artış beklentisinin olumlu yönler olduğunu; ancak cari açık, kartlardaki kısıtlama ve tüketici yasasındaki düzenlemelerin piyasalar için risk olabileceğini ifade etti.

Yeni yılda bazı sektörlerde satışların artmasını beklediklerini söyleyen Küçük, moda perakendesinin yılbaşında bir önceki aya kıyasla yüzde 20-25'lik artış öngördüğünü kaydetti.
Küçük, Türkiye'de yılbaşında moda perakendesinde 15 günde 1,5 milyar dolarlık satış hacmi beklediklerini bildirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek indirimli satışların yapıldığı Black Friday'ı Türkiye'de de yapmak istediklerini belirten Küçük, şunları kaydetti:

"Aslında bu yıl Shopping Fest içerisinde bir gün, yüzde 50-70 civarında indirimli satış yapmayı öngörmüştük. Yani 20 liralık pantolonu 7-8 liraya satma gibi planlama yapmıştık, hatta markalar stoklarını bile ayarlamıştı. Fakat Gezi olayları bu planı gerçekleştirmemizi engelledi. 2014'te Shopping Fest'in içerisinde bir günü ya da açılış ile kapanış gününde Black Friday'ı bir kaç alışveriş merkezinde yapmayı planlıyoruz. Tabii ki bu bir süreç. Mağazaların o gün karla değil, belki de maliyetinin daha altında satma gibi bir planı var."

"Perakende sektörü büyüklükte Avrupa'da 7. sırada"
AMPF Başkanı Küçük, perakende sektörünün büyüklüğünün bu yıl sonu itibariyle 215 milyar dolar, gelecek yıl ise 250 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Kredi kartında taksit sınırlamasının sektörü kısa vadede belli bir oranda etkileyebileceğini belirten Küçük, bunun her sektörde farklı hissedileceğini anlattı. Türkiye pazarına giren markalar hakkında da konuşan Küçük, özellikle gıda da yeni markaların geldiğini, 2014 yılında ise 8-10 yeni markanın Türkiye pazarına giriş yapabileceğini dile getirdi.

Perakende sektörünün Türkiye'nin büyümesine yüzde 6 oranında katkı sağladığını vurgulayan Küçük, perakende sektörünün büyüklükte Avrupa'da 7. sırada geldiğini, gelişmekte olan ülkeler arasında, doğrudan yapılan yabancı yatırımlar sıralamasında ise 2 senede 23. sıradan 13. sıraya yükseldiğini ifade etti.
Türkiye'nin uluslararası marka çıkarması için ciddi gayretler sarf ettiklerini anlatan Küçük, "Türkiye'nin 2023'e kadar 10 dünya markası çıkarma hedefi var. 3 markanın federasyonumuzun üyelerinden çıkmasını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin, doğu illerindeki şubeleşme ağlarına etkilerini de değerlendiren Küçük, sözlerine şöyle devam etti:
"Çözüm sürecinin olumlu bir etkisi var. En başta bizim grubumuz. Daha bir hafta öncesinde Muş mağazamızı açtık, şu anda Bingöl'de, Şırnak'ta yer bakılıyor. Batman'da atölyeler kuracağız. O bölgede ciddi bir rahatlama var. Orası yeni bir pazarmış gibi eğilim var. Bu seneki büyümeye baktığımızda, en fazla büyüme sağlayan illerin başında doğu ve güneydoğu illeri geliyor. Bu da oradaki rahatlamanın sonucu diye düşünüyoruz. Eskiden Iğdır'a, Van'a turist gelmezken; şimdi kafile kafile İran'dan otobüsler geliyor. Haftanın belli bir günü kapalı olan mağazalar şu anda her gün açık. Aynı zamanda orada moral motivasyon da yüksek. Umarım bu kalıcı olarak devam eder."
Aynı zamanda LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı olan Küçük, yurt dışında 18 ülkede 71, yurt içinde ise 72 ilde 387 mağazaları bulunduğunu kaydetti. Borsaya açılma konusunda şu an için herhangi bir planlarının olmadığını söyleyen Küçük, "En azından 2015'e kadar yok" ifadelerini kullandı.

Şirket olarak bu yılı yüzde 28'lik büyüme ile kapatacaklarını belirten Küçük, önümüzdeki dönemde büyümenin büyük bir kısmını yurt dışı operasyonlarından beklediklerini sözlerine ekledi.