Vatandaşın, kredi kartı aidatı ve dosya masrafına olan isyanı bazı uyanıklar için fırsat oldu. Sesli yanıt sisteminden vatandaşları arayan uyanıklar, yeni tüketici kanunu gereği bankalara gönderilecek dilekçeler ile geriye dönük 10 yıl için ödenen kredi kartı aidatı ve kredi dosya masraflarını geri alabileceklerini söylüyorlar. Danışmanlık firması olduklarını ve firma avukatlarının dosyaları vatandaş adına takip ettiklerini öne süren fırsatçılar, kart aidatını 2 hafta içinde, dosya ücretini ise 10 hafta içinde geri alacaklarını kaydediyor. Bu hizmet karşılığında da 200 TL peşin para alıyor.
1 YILDAN ÖNCE RANDEVU ZOR

Fırsatçılar 2-10 hafta içinde dosya masrafı ya da kart aidatını geri alacaklarını iddia etseler de, bu pek mümkün değil. Çünkü tüketici hakem heyetlerindeki yoğunluk nedeniyle verilen randevu bir yılı bulabiliyor. Öte yandan sözde danışmanlık şirketinin vatandaşa sunduğu dilekçenin örneği ve dosya masrafı ya da kart aidatını geri almak için yapılması gerekenler adım adım Tüketiciler Derneği’nin (TÜDER) internet sitesinde de yer alıyor. Bilindiği gibi, 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kanunun 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe girecek olan hükümleri uyarınca dosya masrafı 2 bin TL’nin altında olan tüketiciler, ikametgâh adreslerinde bulunan ilçe hakem heyetine başvurabilecek. 2 bin TL’den 3 bin TL’ye kadar olan alacaklar için valilik bünyesinde kurulan il hakem heyetlerine başvurulması, 3 bin TL’nin üzerindeki alacaklar için ise Tüketici Mahkemesi’nde dava açılması gerekiyor. Bu işlemler için danışmanlık firmasına gerek olmadığı gibi şahsen başvuru ya da vekaletin verileceği bir avukat vasıtasıyla yapılabiliyor.

TÜDER BAŞKANI AYDIN AĞAOĞLU
‘Bunlar dolandırıcı, vatandaş parasını sakın kaptırmasın’
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, dileyen herkesin, dosya masrafı ve kart aidatını geri almak için yapılması gerekenleri ve dilekçe örneklerini internet sitesinde ücretsiz olarak yayınladıklarını belirterek, “Kimse boşuna 200 TL’sini bu dolandırıcılara kaptırmasın. 2-10 hafta içinde paranın geri alınacağı da kesinlikle yalan” diye konuştu.