İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı sadece işyeri olanları değil, eğitim, tapu, yargı harcı gibi hayatın her alanında harç ve cezalarla muhatap olan binlerce kişiyi yüksek miktarda vergi cezası ödemekten kurtaracak bir sistemi internet üzerinden hayata geçirdi.
Kurumun internet adresi üzerinden kurulan sorgulama modülü ile sadece birkaç saniyede bu bilgilere ulaşmak mümkün.


DİKKAT, İLANEN TEBLİGATINIZ OLABİLİR

Çeşitli sebeplerle yıllardır ilanen tebligat yapılmakta, bundan genellikle haberdar olmayan mükelleflerimizse mağdur olmaktadır. Bu mağduriyet ve sıkıntıların önüne geçmek için sadece T.C. veya vergi kimlik numarası ile ilanen tebligat yapılıp yapılmadığını öğrenme imkanı artık var.Sadece işyeri olanların, vergiyle alakalı olanların değil, eğitim, tapu, yargı harcı gibi hayatın her alanında harç ve cezalarla muhatap olabilen ve kötü bir mali sürprizle karşılaşmak istemeyen herkesin yıl sonuna kadar bu sorgulamayı yapması ve ona göre ilgili vergi dairesine gitmesi kendi menfaatleri açısından son derece önemlidir.

Vergi Usul Kanunu uyarınca tebligatlar, posta yoluyla, memur eliyle, elektronik ve ilanen olmak üzere dört farklı yöntemle yapılabilmektedir.

1. Muhatabın adresi hiç bilinmezse;
2. Muhatabın bilinen adresi yanlış veya değişmiş olduğu için gönderilen mektup geri gelirse;
3. Başkaca sebeplerden dolayı posta ile tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa;
4. Yabancı memleketlerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa.

Bunlardan birinin varlığı ilanen tebliğ için yeterli olmaktadır. Belediyeler tarafından sokak isimlerinin değiştirilmesi, yeni numaralandırma çalışmalarının yapılması gibi sebeplerle tebliğ edilemeyen tebligatlar “yanlış adres” gerekçesiyle geri dönebilmektedir. Mükellef adresini değiştirdiği haldeyeni adresini vergi dairesine bildirmemesi ya da çeşitli sebeplerden ötürü işyeri kapatıldıktan sonra yapılan tebligatların geri gelmesi gibi durumları da gözönüne alınca, mükellef ve vatandaşın çoğu kez haberi bile olmadan;

-vergi/ceza ihbarnameleri, ödeme emirleri ilanen tebliğ edilmekte,
-geçen sürede indirimli ödeme, itiraz, uzlaşma, dava açma gibi haklar ortadan kalkmakta,
-geçen sürenin uzunluğuna göre sorunlar (gecikme faizi/zammı) katlanarak büyümekte,
-cebr-i takibat ve tahsilat işlemleri yapılmakta,
-hiç ummadıkları bir anda mükelleflerimiz böylesi bir durumla yüzyüze gelebilmektedir.

Müşterili bir aracın / gayrimenkulün noterde / tapuda satışı yapılırken ya da bankacılık işlemi gerçekleştirilirken son anda bu türden istenmedik durumlar ortaya çıkabilmektedir. Mükelleflerimizin kötü sürprizlerle karşılaşmaması, mükellefle tahsilattan sorumlu olan vergi dairesi arasındaki hukuki ilişkinin sağlam ve şeffaf bir zemine oturması, mükellefiyet haklarının kaybolmaması, mükellef mağduriyetlerinin mümkün mertebe önüne geçilmesi için ilanen tebligatları web ortamına taşıdık.

Özellikle her Kasım ayının 15’inde çeşitli sebeplerle doğrudan tebliğ edilemeyen tebligatlar ilanen tebliğ edilmekte ve dairelerin ilan panosuna asılmaktadır. İlk defa bu sene Başkanlığımızca tüm vergi dairelerinde panolara asılan tebligat bilgilerini sanal ortama aktararak sadece T.C. veya vergi kimlik numarası ile sorgulama yapabilir hale getirdik.

Bundan böyle mükelleflerimiz haklarında ilanen tebliğ edilmiş ihbarname, ödeme emri ya da başkaca bir tebligatın olup olmadığını bilgisayar üzerinden rahatlıkla sorgulayabilecekler. Sorgulama neticesinde sorgulama tarihi itibariyle tebliğ edilmiş bir tebligatın olup olmadığı, varsa hangi daire tarafından hangi tarihte ilanen tebligatın yapıldığı bilgileri yer almaktadır.

Vergi mahremiyeti dolayısıyla mükellefin ayrıntılı kimlik bilgisi, borç türü, tutarı ve kaynağına dair hiçbir bilgiye yer verilmemiştir. Bu sebeple hakkında ilanen tebligat yapılmış olması durumunda mükellefin kendisi, vekili ya da vekalet verdiği meslek mensubunun ilgili vergi dairesine en kısa sürede gitmesi gerekmektedir.

Sadece işyeri olanların, vergiyle alakalı olanların değil, harçla alakalı herkes bu tebligatlara muhatap olabilir. Bilindiği üzere harçların uygulama alanı son derece geniştir. Öğrenim kredi harcından, tapu harcına, yargı harcından imtiyazname harcına varıncaya kadar pek çok alanda değişik kamu kurum ve kuruluşlarına ait harçlar ile kesilen her türlü trafik, idari ve yargı para cezalarının tahsil yeri vergi daireleridir. Ayrıca sadece İstanbul’da yaşayanların değil İstanbul dışında yaşayanların, İstanbul dışına taşınanların da bu kapsamda ilanen tebligata muhatap olabilmeleri ihtimal dahilindedir.

Kasım ayında yapılan ilanen tebligatlara itiraz yapılmadığında, Aralık sonu itibariyle ihbarnameler, ödeme emirleri kesinleşmiş olacağından yıl sonuna kadar bu sorgulamaların yapılması ve ilgili vergi dairesine gidilmesi mükelleflerimiz açısından son derece önemlidir.

Diğer taraftan ilanen tebligat yeni bir uygulama olmayıp yıllardan beri uygulanan, uygulanması gereken bir tebligat türüdür.Burada Başkanlık olarak amacımız mümkün mertebe daha çok tebligat yapıp tahsilat artışı sağlamaktan ziyade,mükelleflerimizin bir nevi kendilerinin gıyabında yapılan tebligatlardan haberdar olması ona göre icabında ya hukuk yollarına başvurması ya da ödeme yapması ve en önemlisi mali açıdan kötü bir sürprizle karşılaşmamalarıdır.

Gerekli sorgulamaların yapılması, yaptırılması ve mükelleflerin bilgilendirilmeleri konusunda, diğer konularda olduğu gibi en büyük destekçimiz meslek mensuplarımızdır.Bu vesileyle mükellef ve meslek mensuplarımıza selam ve saygılarımızı sunar,mali açıdan sorunsuz, bol kazançları vergiyle bereketlenmiş günler dileriz.


http://servis.ivdb.gov.tr/teblig/