DENİZLİ, tekstil, mermer ve kablo ihracatının yanı sıra son yıllarda tarım ürünleri ihracatında da önemli rakamlara ulaştı. Denizli’den 2013 yılında yapılan tarım ürünleri ihracatı 55 milyondan 70 milyon dolara ulaştı. Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’den 80 ülkeye tarım ürünleri ihracatı yapıldığını söyledi.
Yıllık ihracatı 3 milyar doları geçen Denizli, son yıllarda yurtdışına tarım ürünleri satışında da adından söz ettirmeye başladı. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 8'inci kenti konumundaki Denizli'den hububat ürünleri başta olmak üzere ayva, armut, şaraplık üzüm, sofralık üzüm, kuru üzüm, karpuz, kavun, kiraz, vişne, çilek, nar, kestane, kuru üzüm, domates, salatalık, kuru fasulye, kuru incirin yanısıra işlenmiş meyve ve sebze ürünleri de ihraç ediliyor.
İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
Yaş sebze ve meyve ihracatının büyük kısmı Beyaz Rusya başta olmak üzere Almanya, Hollanda gibi Türklerin de çok olduğu AB ülkelerine gerçekleştiriliyor. Afrika ve Asya da Denizli’nin ürünlerini pazarladığı bölgeler arasında başı çekiyor. Kentten 2013 yılında 80 ülkeye 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. 2012 yılında yapılan 55 milyon dolar ihracat geçen yıl yüzde 28 artış gösterdi.
Tarımda üreticinin karşılaştığı sıkıntıların minimize edilmesi ve iyi bir desteklemeyle ihracatta rekor seviyelere çıkılabileceğini söyleyen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, şöyle dedi:
"Denizli'den 80 ülkeye 100’ü aşkın tarım ürünü ihraç ediliyor. Hububatın yanı sıra yaş ürünlerde, başta sofralık üzüm olmak üzere, nar, ayva, şeftali, elma ve kiraz, kuru ürünlerde, leblebi, kekik, ay çekirdeği, anason, kimyon, haşhaş, kuru üzüm gibi ürünler ihraç edilebiliyor. Denizli, Türkiye bağcılığında sofralık, kurutmalık ve şaraplık olmak üzere yaklaşık 45 bin hektar bağ üretim alanı ile önemli bir üzüm üretim potansiyeline sahip. Rakamlara bakıldığında Denizli'nin tarım ürünleri ihracatında da hedef büyüttüğünü görüyoruz."