DENİZLİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, kentte jeotermal kaynaklı ısıtılan, topraksız tarımın yapıldığı sera alanının 500 dekara ulaştığını söyledi. Kutlu, yılın 11 ayı üretim yapılan seralarda yüzde 95 oranında domates üretildiğini belirtti.
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Vali Abdülkadir Demir’e jeotermal kaynaklarla ısıtılan seraları gezdirerek topraksız tarım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Jeotermal kaynakların Denizli’de seracılığın gelişmesi için büyük avantajlar sağladığını belirten Sezgin Kutlu, kentte jeotermal kaynakla ısıtılan topraksız tarımın yapıldığı sera alanının 500 dekara ulaştığını söyledi. Kentteki seralarda 2009 yılından bu yana biyolojik mücadele yöntemleri kullanıldığını belirten Kutlu, “Denizli’de 500 dekar jeotermal ısıtmalı, topraksız modern seralar bulunuyor. Son 4 yıldır bu seralarda biyolojik mücadele yöntemleri uygulanmakta olup, mümkün olduğunca kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Bu nedenle ürünlerimizde şimdiye kadar herhangi bir kalıntı sorunu yaşanmamıştır. Hedefimiz, sera alanlarımızı hızla arttırarak bu konuda da ülkemizin önemli illerinden biri olmaktır” dedi.
Denizli'de teknolojik seralarla yılın 11 ayı üretim yapılabildiğini ve ürünlerin yüzde 95'inin domates olduğunu vurgulayan Kutlu, “Seralarımızda tozlayıcı olarak bambus arıları kullanılmaktadır. Üretilen domatesler renk, şekil ve aromasından dolayı ülke içi ve dışında tercih edilmektedir. 2013-14 üretim sezonunda seralardan 14 bin ton domates üretimi bekliyoruz. Dekar başına 100 lira olan biyolojik mücadele desteği, bu yıl 330 liraya çıkmıştır. Bu rakam, bir dekar seranın yıllık biyolojik mücadele masraflarının yarısını karşılamaktadır” diye konuştu.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise kentin jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin olduğunu ifade ederek, “Denizli’de sıcaklığı 36 ile 240 derece arasında değişen inanılmaz jeotermal kaynaklar var. Bu kaynaklardan 60-70 derece arasında olanlar sağlık hizmetinde, 120 derece kadar olanlar seracılıkta, bunun üstünde sıcaklıktaki kaynaklar ise elektrik üretiminde kullanılıyor. Bu üç sektör için de kullanılabilecek miktarda yeterli kaynağımız var. Turizm ve elektrik üretiminde bu kaynaklardan yeterince yararlanırken tarımsal üretimde bu miktar biraz düşük kalıyor. Önümüzdeki günlerde bu açığı kapatmak için özellikle ülkemizde bir ilk olan organize sera sanayi bölgesini canlandıracağız. Denizli’nin seracılığında önemli gelişmeler olacak” dedi.