DENİZLİ Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Necdet Özer, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında görüşülen Serbest Ticaret Anlaşması'na Türkiye'nin dahil olmaması durumunda 2023 yılı hedeflerinden uzaklaşılacağını söyledi.
Denizli Ticaret Odası'nın ekim ayı meclis toplantısında sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yapan Özer, dünya gündeminin son bir aydır ABD'nin bütçe ve borç tavanı kriziyle meşgul olduğuna dikkat çekti. Borç tavanının artırılması ve yeni ek bütçenin onaylanmasıyla krizin üç ay ertelendiğini söyleyen Özer, "Bu gelişmelere bağlı olarak gelişmiş ülkelerin merkez bankaları piyasalara müdahale için herhangi bir politika değişikliği yapmadı. Ancak dünyadaki likidite bolluğu düşünüldüğünde bunun hızlı bir şekilde sona ermeyeceği aşikar" dedi.
ABD ile AB arasındaki Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması için yapılan görüşmelerin tekrar başladığını hatırlatan Özer, "Denizli'nin olduğu gibi Türkiye'nin de en büyük ticari partneri AB ülkeleri. ABD ile de aynı seviyeye gelmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yatırım haftası etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerle ticari işbirliklerinin artacağına inanıyoruz. Ülkemiz için Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması dışında kalmamak hayati önem taşımaktadır. Türkiye'nin bu anlaşma içinde olması, hem Türkiye'nin hem de ABD ile AB"nin avantajına olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması dışında kalmasının 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden uzaklaşması anlamına geleceğini vurgulayan Özer, "Türkiye bu anlaşmaya mutlaka dahil olmalıdır. Anlaşma dışında kalmamak için yoğun bir diplomatik ve ekonomik çaba sarf edilmelidir. Ülke insanı ve kurumların bu konuda takipçi olmaları önem taşıdığı gibi hükümetin de bunu bir politika haline dönüştürmesi gerekmektedir. Aksi halde ülkemiz ve en çok da ihracat odaklı üretim yapan Denizli ve benzeri iller bundan büyük zarar görecektir" dedi.