Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İzmir'de F 35 savaş uçaklarının motor parçalarının üretileceği fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada Türk mühendislerini övdü. Gül, “Böyle bir kapasite Türkiye'de var. Böyle bir ortak Türkiye'de bizim standartlarımızı kalitemizi karşılar mı? Burada üretilen parçalar dünyanın en gelişmiş motorların en hassas parçalarında kullanılabilir mi? Sıfır hata olması gerekir ki 'evet' denilebilsin. Türk mühendisine teknisyenine organizasyon kabiliyetine güvenmek demektir" dedi.
Ege Serbest Bölgesi'nde Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. fabrikasının açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bakanlar, milletvekilleri, İzmir ve Çanakkale Valileri, belediye başkanları ile Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell, Pratt & Whitney Başkan Yardımcısı Jill M. Albertelli ve çok sayıda davetli katıldı.
“BU TİP ÜRETİMLER SINIF ATLAMA ANLAMINA GELİR"
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, F35 savaş uçak motorlarının parçalarını üretecek fabrikada ileri teknoloji, hassas ve her türlü güvenlik testlerinden geçmiş bir üretim olacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bugün bu fabrikanın açılışını yapmaktan büyük bir gurur duyuyorum. 2011 Mayıs ayında hep beraber burada temelini atmıştık. Temelini atarken de 'inşallah açılışını hep beraber yaparız' demiştik. Türkiye için önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bundan dolayı önce her türlü desteği veren hükümetimizi yerel yöneticileri tebrik ediyorum. Sanayi tesisleri olunca eminim herkes aynı heyecanı duyar. Bugün de herhangi bir sıradan bir sanayi tesisinin açılışını yapmıyoruz. Bugün ileri teknoloji isteyen, hassas üretim isteyen çok hassas standartları olan her türlü güvenlik testlerinden geçmiş olan üretimden bahsediyoruz. Burada üretilecek parçaların dünyanın en son nesil savaş uçakları F35'lerin motorlarında kullanılacağından bahsediyoruz. Dolayısıyla Türkiye için gerçekten sanayide bu tip üretimler hep sınıf atlama anlamına gelmektedir. Bu tip tesislerin sayısının arttığını görmekten gurur duyuyoruz. Türkiye gibi büyük ülkelerin nüfus coğrafya olarak itibar olarak muhakkak sanayisin güçlü olması gerekiyor. Zengin gelişmiş ülkelerde hizmet sektörü ne kadar önemli olursa olsun çok sağlam bir sanayi sektörü üretim sektörü vardır. O bakımdan Türkiye'nin geleceğinde daima üretim, sanayi önemli olacaktır. Devlet yönetiminde ekonomi yatırım politikalarında da bu önemli olacaktır. Bu gözetilecektir. Bazı aileler vardır ki onlar çok kazanmaktan çok, üretmeye sanayici olmaya çok önem verirler. Onlardan birisi de Bodur ailesidir. Bunu yakinen bildiğim için bu kadar vurgu yaparak konuşuyorum. Bir çok hikayelerini biliyorum. Çok daha rahat kazanç imkanları varken ısrarlı bir şekilde sanayide ve üretimde kalmayı kendilerine prensip edinmişlerdir. Ülkemizde buna benzer çok fazla aileler de vardır."
“SİVİL HAVACILIKTAKİ GELİŞMELER ÖNEMLİ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, havacılıkta özel şirketlerin sayısının artmasının uçak sayılarının ve uçtuğu alanların çoğalmasının önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekerek, aynı zamanda ona dayalı üretimin da başlamasından memnun olduğunu anlattı. Gül, şöyle konuştu:
“Türkiye gerçekten önemli atılımlar yapılıyor. Siyasi istikrar gelecekle ilgili güven hukukumuzun buna göre gelişmesi, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik büyümesini kalkınmasını da beraber getirmektedir. Son yıllarda yine yüksek teknoloji ile ilgili sanayide önemli atılımlar olmuştur. Savunma sanayi söz konusu olduğunda savunma sanayi hep lokomotif olmuştur. Birçok önemli buluşmaların test edildiği alan olmuştur. Gerek sanayide gerek bilişimde böyle olmuştur. Türkiye'de bunu çok güzel bir şekilde yaşamaktayız. Sivil havacılıktaki gelişmeler herkesin yaşadığı takdir ettiği güzel başarılardır. Özel şirketlerin sayısının da çoğalması uçak sayılarının uçtuğu alanların çoğalması içerde ve dışarıda büyük gelişmelerdir ve aynı zamanda ona dayalı üretim de başlatmıştır. Havacılık söz konusu olduğunda askeri alanı hiç ihmal edemeyiz. Türk Hava Kuvvetleri dünyanın en eski hava kuvvetlerinden birisidir. Uçak kullanılmaya başlandığında ilk kullanan ve hatta ilk imal eden ülkeler arasındayız. Maalesef ki geçmişe baktığımızda buna ara vermek durumunda kaldık. Şimdi bunun bilincini fark edip üretime geçme safhası içindeyiz."
TÜRK MÜHENDİSLERİNE ÖVGÜ
Cumhurbaşkanı Gül, sıfır hata ile üretim yapacak tesisin Türk mühendislerine olan güveni ortaya koyduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Geçenlerde Awacs uçaklarını envantere aldık. Onların parçalarının üreticisi de olduk. Atak helikopterlerinin envantere girişi gerçekleşecek. Onun da üretiminin önemli bir kısmı Türkiye'de gerçekleşti. Havacılık sektörünün ileri teknoloji isteyen standart isteyen sektörde Türkiye'de giderek gücünü göstermekte bu alanlarda kendisini artık ispatlamaktadır. Buna yeni bir örnek bugün burası Amerikalı dostlarımız şüphesiz ki sadece ticari amacı ticari getirileri göz önüne alarak buraya gelmiyorlar. Böyle bir kapasite Türkiye'de var. Böyle bir ortak Türkiye'de bizim standartlarımızı kalitemizi karşılar mı? Burada üretilen parçalar dünyanın en gelişmiş motorların en hassas parçalarında kullanılabilir mi? Sıfır hata olması gerekir ki 'evet' denilebilsin. Türk mühendisine teknisyenine organizasyon kabiliyetine güvenmek demektir. Bundan dolayı da gurur duyuyoruz. Bugün açılışını yaptığımız tesis giderek genişleyecek üretilen parçalar daha da artacaktır. Bu tip tesislerin Türkiye'ye olan güveni gurur duyduğumuz şeylerdir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Başta Bodur ailesi olmak üzere bütün destek veren yöneticileri ve sorumlularına teşekkür ediyoruz."
İSTİKRAR VE GÜVEN VURGUSU
AK Parti Genel Başkan Danışmanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, havacılık sektöründeki gelişmeleri anlatırken bunun siyasi istikrardan ve hükümete duyulan güvenden kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:
“Bu eserin ortaya çıkmış olmasını görmekten gururluyuz. Ülkemiz için havacılık konusunda kümelenme teşkil eden İzmir için hayırlı olmasını diliyorum. Türk havacılığı son 12 yılda büyük bir destan yazdı. Dünyada havacılığın büyümesi yüzde 5'in altında gerçekleşirken Türkiye yüzde 15 büyüme gerçekleştirerek küresel anlamda bir havacılık ülkesi haline geldi. Bunun yansımalarını bu ve buna benzer tesislerin artmasında da görüyoruz. Önceleri sadece 81 noktaya uçuş yapan bir ülke varken şimdi 15'ten fazla ülkeye uçan bir Türkiye var. Yolcu sayısı 35 milyondan 150 milyonun üzerine çıktı. Bu gelişmeler Türkiye'yi havacılığın merkezi yaptı. İnşallah dünyanın en büyük havalimanlarından birinin temelini İstanbul'da atacağız. Bu ülkemizin kalkınması daha da büyümesi ve çok daha ileri bir noktaya ulaşması anlamına geliyor. Türkiye'nin bu noktaya gelmesinin arkasında iki konu var. Ülkemizdeki siyasi istikrar ve hükümetimize duyulan güven."
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “F35 savaş uçakları tüm ye ülkelerin sahip olacağı en yeni savaş uçaklarıdır. Ege Serbest Bölgesi'nde F35 savaş uçakları için üretim yapacak olan Kale Pratt Whitney Şirketi'nin askeri ve sivil havacılık sektörüne yerli üretim yeteneklerinin geliştirilmesi fırsatını kazandıracak olması memnun edicidir. Bu tesis, cari açığın kapatılmasına yönelik etkisi önemlidir" dedi.
TEKNOLOJİK KAZANIM, İSTİHDAM VE İHRACAT
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayindeki gelişmeleri anlatarak, şöyle konuştu:
“2014 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) modernize edilmesi için başlatılan projelerin neticelerinin alındığı yıl olmuştur. 2003'te sözleşmesi yürürlüğe giren barış kartallarının ilki bu yılın ilk dört ayında TSK'ya teslim edildi. Hava kuvvetleri için askeri nakliye uçağı geçen ay Hava Kuvvetlerine teslim edildi. Sözleşmesi 2007 de imzalanan helikopter bu ay içinde TSK'ya teslim edilecektir. Geleceğin savaş uçağı olarak adlandırılan müşterek savaş uçağından iki tanesinin siparişini verdik. Sözleşmesi 2009 yılında imzalanan milli piyade tüfekleri Mayıs ayında askere teslim edilmeye başlandı. Bugün de müşterek taarruz uçağı kapsamında Cumhurbaşkanımız tarafından 2011 yılında temeli atılan fabrikanın açılışını yapıyoruz. Projeyle ülkemiz teknolojik kazanım istihdam katma değer ürünlerini ihraç edebilecektir. Sivil ve askeri havacılık alanındaki gelişmelerin gururunu yaşıyoruz. Savunma ve havacılık sanayinde yaşanan bu gelişmelere ilave olarak 2010 yılında Kale ve Whitney ortaklığı ile oluşturulan birlikteliğin gerçeğe dönüşmesi umutlarımızı artırmaktadır."
“F35 SAVAŞ UÇAKLARININ MOTOR PARÇALARI ÜRETİLECEK"
Kale Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, fabrikada yapılacak üretimi şöyle anlattı:
“Bugün Amerikalı ortağımız Pratt & Whitney ile birlikte kurduğumuz bu fabrika bizim havacılık ve savunma sanayindeki dikey büyümemizin çok önemli bir halkasını oluşturuyor. 75 milyon dolarlık ilk aşama yatırımıyla yola çıktığımız bu fabrikada, dünyanın en büyük savunma sanayi projelerinden biri olan F35 savaş uçaklarının motoru olan F135 motorlarının son derece kritik parçaları üretilecek. Bugün, hepsi iyi eğitimli ve yüksek birikimli 123 çalışanla başladığımız üretimimiz tam kapasiteye ulaştığında, çalışan sayımız da 700'e çıkacak. Gerçekten ülkemiz havacılık sanayi ve İzmir ekonomisi için çok önemli bir yatırım yaptığımıza inanıyoruz. Bu fabrikada, bir kısmı henüz Avrupa'da bile bulunmayan ileri üretim teknolojilerine sahibiz."
“TÜRKİYE'NİN KAPASİTESİNE VE BECERİSİNE İNANIYORUZ"
Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell, Türkiye'nin kapasitesine ve becerisine inandıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bizler müşterilerimize mümkün olan en yüksek değeri sunabilmek için yetkinlik, kapasite, esneklik ve satın alınabilirlik kriterlerini dengelemeye büyük önem veriyoruz. Bugün tesisi gezerken kullanılan imalat aletlerinin ne kadar karmaşık olduğuna ve becerilerine şahit olacaksınız. Kale şirketi diğer lider havacılık ve uzay şirketlerine yüksek kaliteli ve karmaşık havacılık donanımları üretebilme kabiliyetine sahip olduğunu açıkça göstermiştir. Bir ay kadar önce Pratt & Whitney, F135 motorların bölgesel üretimini yapmak (Son Montaj ve Kontrol - FACO), ayrıca F135'lerin Bakım, Onarım, Revizyon ve İyileştirme işlemlerini gerçekleştirmek üzere Türk Hükümeti'yle bir Niyet Mektubu imzalamıştır. Bu girişimlerimizin Türkiye'nin kapasitesine ve becerilerine olan inancımızı ve verdiğimiz değeri açıkça gösterdiğini düşünüyoruz."
Fabrikanın açılışı Cumhurbaşkanı Gül, ortaklar, bakanlar, milletvekilleri belediye başkanlarının birlikte kurdele kesmesiyle gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül ve katılımcılar hep birlikte fabrikayı gezdi. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.
TEMELİNİ DE CUMHURBAŞKANI ATMIŞTI
Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Pratt & Whitney ortakılığıyla kurulan Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. fabrikasının temeli 2011 yılı Mayıs ayında, yine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atılmıştı. İzmir'de Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) bulunan fabrikanın ilk etap yatırım bütçesi 75 milyon Amerikan Doları. 13 bin 600 metrekare kapalı, 101 bin metrekare açık alana sahip fabrikanın istihdam hedefi, ilk beş yılın sonunda 700 kişi. F 35, tüm zamanların en yüksek bütçeli savunma sanayi projesi olarak kabul ediliyor ve bugüne kadar geliştirilen tek 5'inci nesil uçak projesi olarak gösteriliyor. İzmir'deki fabrikada F 35'lerin F 135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçaları üretilecek.

ED(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)