CORENDON Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer, Hollanda'da 2014 için yaptıkları ilk satışlarda geçen yıla göre yüzde 26'lık artış yaşandığını belirterek, "2014'te Hollanda pazarında 3'üncü firma olmak için çaba harcayacağız" dedi. Karaer, toplam cirolarının 650 milyon dolar seviyesine ulaştığını da kaydetti.
Merkezi Antalya'da bulunan Corendon Havayolları, Hollanda'nın Utrecht kentinde 14-19 Ocak günleri arasında düzenlenen Turizm Fuarı'na katıldı. Corendon Turizm Grubu ortakları Yıldıray Karaer ve Atilay Uslu, fuarda basın toplantısı düzenleyerek 2014 hedeflerini anlattı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal ve Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar da katıldı.
Corendon Turizm Grubu'nun çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldıray Karaer, Hollanda'da 2014 yılı için yaptıkları ilk satışlarda geçen yıla göre yüzde 26'lık artış yaşandığını söyledi. Bu artışın yıl sonunda yüzde 10 olarak yansıyacağını dile getiren Karaer, "2014 yılında Hollanda pazarında 3'üncü firma olmak için çaba harcayacağız" dedi.
1 MİLYON HOLLANDALI
Utrecht Turizm Fuarı'na 20 yıldır katıldıklarını söyleyen Karaer, "16 milyon nüfusu olan Hollanda, Türkiye'ye 1 milyon turist göndermektedir. Bu potansiyeli ile Hollanda, Türkiye için çok önemli bir pazar. Hollanda, Türkiye'nin Avrupa'daki 3'üncü destinasyonu durumunda" diye konuştu.
Turizm işine başladıkları yıllarda Hollanda'dan Türkiye'ye 180 bin turistin geldiğini, bugün ise bu rakamın 1 milyona ulaştığını anlatan Yıldıray Karaer, yine bugün Corendon Turizm Grubu olarak Türkiye'ye 500 bin yolcu getirdiklerini, 250 bin de diğer ülkelere gönderdiklerini, Hollanda ve Belçika'dan 800 bin civarında turiste tatil organizasyonu sunduklarını dile getirdi.
Corendon ve alt markaları ile birlikte 1997 yılından beri Hollanda'da faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Karaer, şunları kaydetti:
"2005 yılında faaliyete başladık. Daha sonra Corendon Dutch ile Hollanda'daki havayolu şirketimiz devreye girdi. 2014 yılı için 15 uçakla operasyonlarımızı yapacağız. 750-800 bin civarında turisti tatile göndereceğiz. Bu turizm fuarı vasıtasıyla, bugün itibarıyla bütün seyahat acentelerine yolcularımıza broşürlerimiz dağıtıldı ve rezervasyonlar gelmeye başladı."
TOPLAM CİRO 650 MİLYON DOLAR
Karaer, Türkiye'nin zor satılan bir ülke olduğunu ve son 10 yılda yıldızının parladığını belirtti. Karaer, "Her ülkede olduğu gibi Hollanda'da da bir numaralı destinasyon Türkiye'dir. Arkasından İspanya ve Yunanistan geliyor. Türkiye'deki büyümemizi gerçekleştirdikten sonra, bu pazarda diğer destinasyonlara da seyahat organizasyonları yapmaya başladık. Toplam ciromuz 650 milyon dolar seviyesine ulaştı. Hollanda'da şu an hem cirosu ile hem de yolcu potansiyeli açısından 4'üncü firmayız. 3'üncü firma olmak için çaba harcayacağız. Türkiye rezervasyonlarında bugün itibarıyla geçen yıla göre yüzde 26 artışımız var. 2014 yılının, bu pazarda yüzde 7 ila 10 arasında bir büyümeyle kapanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
KAZAKİSTAN UÇUŞLARI
Kazakistan konusuna da değinen Yıldıray Karaer, Türkiye'de bir havayolu şirketinin operasyonlarını durdurmasının ardından Kazakistan'ın kendi uçuş faaliyetlerini durdurduğunu aktardı. 2014 yılında charter yapamaz duruma geldiklerini belirten Karaer, konuşmasında "Dirsek darbesi ile bu pazarın dışına çıkarılmaktan memnun değiliz. 2014 yılında bu faaliyetlerimizi yerine getiremiyoruz. Türkiye ile Kazakistan sivil havacılık kurumları arasında toplantı yapılacağı söylendi. Belki bu durumun yumuşatılabileceği bize söylendi. Kazakistan'da bir havayolu şirketine uçağımızı kiraladık. Kazakistan'dan Mısır ve Dubai'ye uçuş yaptı. Fakat 2013-2014 kış operasyonunda buna da izin verilmedi. Atlasjet de bunu denedi onlar da başarılı olamadı" ifadelerine yer verdi.
ALMANYA VE BRÜKSEL'DEN UÇUŞ BAŞLIYOR
2014 yılında Corendon olarak Almanya pazarında da boşluğu doldurmak üzere çalışmalara başladıklarını aktaran Yıldıray Karaer, şöyle devam etti:
"Almanya'daki 6-7 tur operatörüyle anlaşma yaptık. Varlığımızı orada da sürdüreceğiz. Corendon tur operatörü ve havayolu olarak 250 bin koltuk kapasitesi ile Almanya'da olacağız. Haftada bir de Brüksel'den Zafer Havalimanı'na uçacağız. Turizm odaklı bir havayolu şirketiyiz. Tarifeli uçmuyoruz. 2013 yılında Corendon, tarifeli yetkisini de aldı. İç hatlarda bunu kullanmak istemiyoruz. Bunu da ilk olarak Kazakistan'da kullanmak istiyoruz. Talebimizi belirttik. Turizm odaklı olunca öncelikle kendi tur operatörümüz ve daha sonra da başka tur operatörleriyle çalışıyoruz."
TUI VE NECKERMAN İSPANYA'YA SOKMUYOR
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Corendon Tur Operatörlüğü Genel Müdürü Atilay Uslu da TUI ve Neckerman gibi operatörlerin Corendon'u İspanya'daki otellere sokmadığını dile getirdi. 2 yıldır uğraştıklarını, fakat İspanya'ya giremediklerini kaydeden Uslu, "Bu sene Mayorka'ya girebildik. Bizi İspanya'da hiçbir otele sokmuyorlar. Hangi otele girsek, birkaç iyi satış yapınca hemen baskı geliyor ve 'stop sale' (satışı durdurmak) oluyor" dedi.