ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele kapsamında 2014 yılında 65 projeyi hayata geçiriyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarından dolayı, erozyona karşı hassas bir ülke konumunda bulunduğu belirtildi.
Erozyon ile taşınan toprakla birlikte organik maddelerin de taşınarak toprak verimliliğinin azaldığının kaydedildiği açıklamada, taşınan rusubat ile birlikte barajların, belirlenen ekonomik ömürlerinden çok önce dolduğu, ayrıca meydana gelen sel ve taşkınların can ve mal kayıplarına sebep olduğu da ifade edildi.
AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ ARTTI
Açıklamada, toprağı erozyona karşı koruyan en önemli etkenin bitki örtüsü olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Ormanların toprak erozyonunu azaltıcı, hatta tamamen engelleyici etkileri olduğu, çeşitli araştırmalarla da açıkça ortaya koyuluyor. Bu durumun farkında olan ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'deki orman varlığını yaptığı ağaçlandırma faaliyetleriyle artırdı. Türkiye'de yapılan ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk ormanların rehabilitasyonu, mera ıslahı çalışmaları ile orman varlığı 1972 yılında 20,2 milyon hektar iken, 2012 yılı itibarıyla 21,7 milyon hektara ulaştı."
65 PROJE
Bakanlık'tan yapılan açıklamada toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için bir zorunluluk olan çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında 65 projenin 2014 yılı içerisinde yapımının planlandığı kaydedildi. Bu kapsamda 65 projenin dağılımı ise "2 Çığ Projesi, 2 Mikro Havza Projesi, 25 Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolüne Yönelik Proje, 3 Heyelan Projesi, 20 Sel Projesi, 10 Tarım ve Mera Alanlarında Ağaçlandırma Projesi, 3 Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Pilot Uygulama Projesi" olarak belirlendi. (AY/AK)