Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, don ve kuraklıktan olumsuz etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası kredisi ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi kararını son derece olumlu bulduklarını söyledi.
Kuraklık nedeniyle buğday üreticilerin, don ve dolu nedeniyle de karpuz üreticilerinin çok büyük zarar gördüğünü anlatan Behçet Homurlu, "Kış bitkilerinde, bilhassa buğdayda son derece sıkıntılı bir dönem geçiriliyor. Başlayan erken hasatta maalesef yer yer hiç buğday çıkmıyor. Ot gibi biçilen yerler var. Normal hasatlarda ise bölgelere ve taban suyunun miktarına göre yüzde 50, yüzde 25 verim kaybı var" dedi.
'HİÇ OLMAZSA GELECEK SENE'
Çiftçilerin yılda 1 kez hasat döneminde para elde ettiğini bildiren Homurlu, "Hasat döneminde para bulamazsa çiftçi, borcunu da ödeyemez. Borcunu ödemesi için çiftçinin zorlanması yeni borçlara girmesine neden olur. Ama yapılan borç erteleme kararı son derece isabetli olmuştur. Hiç olmazsa bir dahaki seneye çiftçi bu borcunu ödeme imkanına kavuştu" diye konuştu.
Borç ertelemenin dışında çiftçilerin başka beklentilerinin olup olmadığına ilişkin soruyu yanıt veren Behçet Homurlu, şöyle dedi:
"Yaşayan organizmalarda her dakika yeni problemler ortaya çıkar. Her dakika da yeni çareler üretilir. Tarım, tabiat, her dakika değişen, her dakika yeni pozisyonlara giren bir oluşumdur. Burada yeni problemler ortaya çıkabilir. Buna göre de çareler aranır. Çiftçiler çare aranırken, desteklensin yeterlidir."

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)