CHP'nin Ekonomi Raporunda, Türkiye’nin yapısal cari açığı AKP döneminde neredeyse ikiye katlandığına dikkat çekildi. Rapora göre konjoktürel etkiler ayıklandığında ortaya çıkan 'kemikleşen' cari açık AKP’nin uyguladığı politikalar nedeniyle 2003 yılındaki yüzde 3 seviyesinden 2012 itibariyle yüzde 5'e çıktı. Büyümeden ciddi fedakarlık etmeden, işsizliği artırmadan kısa dönemde cari açığı düşürmek giderek güçleşiyor.
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı'nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırladığı 77. Ekonomik Görünüm raporu yayımlandı. Eylül ayı sanayi üretim verileri, Eylül ayı ödemeler dengesi verileri ve Türkiye’nin yapısal cari açığına ilişkin verilerin değerlendirildiği raporda, son haftalarda ABD’den gelen olumlu verilerin etkisiyle ABD Merkez Bankasının tahvil alımlarını azaltmaya bu yılsonunda başlayacağı yönündeki beklentinin arttığı hatırlatıldı. Buna bağlı olarak dolar kurunun hafta içinde yeniden 2,05 TL seviyelerini aştığının, gösterge tahvilin bileşik faizinin de yeniden yüzde 9’ları gördüğünün belirtildiği raporda, 'Dolayısıyla yılın son üç ayında üretim artsa da, gelecek yıl aynı üretim artışının süreceği kuşkulu' ifadelerine yer verildi.
CARİ AÇIĞIN FİNANSMANINDA SIKINTILAR ARTIYOR
Raporda, Eylül ayında cari açık piyasa beklentisini aşarak, 3,3 milyar dolar olduğu, yılın ilk dokuz ayındaki toplam cari açığın ise geçen yıla göre yüzde 27,7 artarak 49 milyar dolara çıktığı hatırlatıldı. Eylül’de 3,3 milyar dolarlık cari açığa karşın normal finansman kanallarından gelen kaynağın 2,2 milyar dolar olduğunun kaydedildiği raporda, 'Eylül’de her 100 dolarlık cari açığın 67,2 doları normal finansman kaynakları ile kapatılırken, bunun tamamının da portföy yatırımı şeklinde olduğu anlaşılıyor. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ise adeta kurumuş' denildi.
AKP DÖNEMİNDE YAPISAL CARİ AÇIK ARTTI
Merkez Bankası’nda hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir çalışma tebliğinin de Türkiye’deki cari açık sorunun giderek 'yapısal boyut kazandığını' ortaya koyduğunun kaydedildiği raporda, yurtiçi ve yurtdışı talep ile konjonktürel etkiler ayıklandığında ortaya çıkan 'yapısal cari açığın' AKP'nin göreve geldiği dönemde yüzde 3'ler seviyesindeyken 2012'de yüzde 5'e çıktığı belirtildi. Raporda, bu tablonun cari açıktaki bozulmanın sadece konjonktürel faktörlerden kaynaklanmadığı; 11 yıldır AKP’nin izlediği politikaların cari açığı giderek yapısal bir sorun haline getirdiğini gösterdiği ifade edilerek, şunlar belirtildi:
"Çalışma cari açığa konjonktürel katkıların artı ya da eksi 3 puan olduğunu tespit etmiş. Dolayısıyla iç talebi kısarak, büyümeden fedakarlık ederek kısa dönemde cari açığı düşürmek için sahip olunan manevra alanı bu kadar. Türkiye’nin sıcak para ile iç talebe yaslanarak gününü gün eden büyüme stratejisini değiştirmeyen AKP, 11 yıllık iktidarında, ülkemizin küresel değer zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacak, ihracatımızda yükte hafif pahada ağır ürün desenine geçişe imkan tanıyacak, enerjide yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artıracak politikaları uygulamayarak cari açığın giderek yapısallaşmasına neden olmuştur." (MV)