İSTANBUL, 25 Temmuz () - Toplam yıllık üretimi 23 bin 809 ton olan Bosna Hersek'ten 15 bin ton et ithalatı yapılacak.

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de hafta içinde yayımlanan kararına göre, Bosna Hersek’ten gümrük vergisiz 15 bin ton büyükbaş hayvan eti ürünü ithal edilecek. Söz konusu ithalatı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü yapacak.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın Bosna Hersek'ten sıfır gümrükle 15 bin ton et ithalatı yapılmasını öngören Bakanlar kurulu kararına ilişkin bir soru önergesi verdi. İçerisinde Bosna Hersek istatistiklerinin de bulunduğu soru önergesinde Oran, Bosna Hersek'in yıllık 23 bin 809 ton et ürettiğini ve bunun 3/1'ini Türkiye'ye nasıl ithal edeceğine dikkat çekti ve şu soruları sordu:

"Bosna-Hersek İstatistik Ajansı’nın verilerine göre, ülkenin sığır eti üretimi 2007 yılında 23 bin 809 ton, 2008 yılında ise 26 bin 335 tondur. 2007-2008 yılı için bir yıllık üretim artışı yüzde 9’dur. Bu rakamlar dikkate alındığında 2014 yılında 44 bin 167 ton sığır eti üretebileceği tahmin ediliyor. Et ve Süt Kurumu’nun Bosna-Hersek’ten 5 ayda ithal edeceği et miktarı ise 15 bin ton olarak açıklanmıştır. Bu durumda Bosna’da 1 yılda üretilecek et miktarının 1/3’ünü Türkiye’nin alması nasıl mümkün olacaktır? 15 bin ton rakamı afaki olarak mı belirlendi?
Bosna-Hersek et üretiminin 1/3’ünü Türkiye’nin ithal etmesi durumunda ülkemizdeki et fiyatları büyük oranda yükselmeyecek mi, bunun önüne geçmek için hangi önlemleri aldınız? Et fiyatlarında yaşanan fiyat artışının önüne geçerek, fiyat istikrarını sağlamak için taban fiyat müdahalesi yapacak mısınız?
Bosna Hersek’e yapılan bu serbestliğin ardından kesilmiş ette menşei değişikliğinin kolaylaşmasıyla bu yardımın asıl faydası batılı ülkelerin çiftçilerine mi olacaktır?
Bosna Hersek dışında diğer ülkelerle yapılacak et ithalatı konusunda gümrük vergilerinde bir değişiklik olacak mıdır? Bu serbestlik diğer ülkelere de yayılacak mıdır?
Türkiye’nin hayvan ithal etmeye ihtiyacı var mıdır? Hayvan ithalatının önünün açılması ulusal çıkarlarımıza uygun mudur? Bu ekonomik destek başka türlü verilemez miydi?
Üreticinin ithalat nedeniyle görebileceği zararın önüne hangi politikalarla geçeceksiniz?"