İSTANBUL, 27 Ağustos () - ABD'nin Meksika ve Türkiye menşeli inşaat çeliği ithalatına karşı başlattığı soruşturmaya taraf olan Çelik İhracatçılar Birliği üyeleri, ABD Ticaret Bakanlığı'na bir mektup yazdı.

Türk çelik ihracatçılarının, ABD’li yerli üreticilerin çeşitli karar verici makamlara yaptığı politik baskılardan duydukları endişeleri dile getirdikleri mektupta, "Dairenizden bu toplantıya sunulmuş olan materyalleri zamansız ve yersiz oldukları gerekçesiyle reddetmesini talep etmekteyiz" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"TOPLANTININ ZAMANLAMASI SORUNLUDUR"
"Toplantının zamanlaması sorunludur çünkü bu davacılara kendi savunmalarındaki argümanlarına ilişkin ek ayrıntıları karar vericilere sunma imkanı vermiştir. Bunlar, kayıtlara geçmiş planlı duruşmalarda bundan sonra kısa süre içinde sunulacak olan argümanlardır. Davalılar, davacılara, aslında resmi duruşmalarda sunulacak argümanlar için ortam hazırlamak üzere sektör tanıklarından ek tanık beyanı desteği ile kendi savunmalarına ek yapma imkanı verilmesi şekline itiraz etmektedirler."

"EN YÜKSEK ŞEFFAFLIK STANDARTLARINA UYGUN DEĞİL"
"Davacılar toplantının kendi menfaatlerine işleyeceği beklentisinde olmasalardı, toplantının peşinden koşmazlardı" denilen mektupta, "Daire, en yüksek şeffaflık standartlarına göre bu işlemi gerçekleştirmek isteseydi, toplantının yapılacağı, bu davalardaki duruşmalardan önce bilgi notu ile açıklanmış olurdu; aslında, Daire, böyle hareket etseydi evvela zamansız tespit bilgisi ve kayıt dışı argüman kabul etme gibi bir duruma kendisini düşürmemiş olurdu" tespiti de yapıldı.

"İDARİ USULLERİN BİR İHLALİ OLMAKTADIR"
Davacıların daireyi normal idari sürecin sınırları dışına çıkmaya zorladıklarının da ileri sürüldüğü mektupta, "Bu ise idari usullerin bir ihlali olmaktadır" denildi ve eklendi:

"Toplantı, zamanlaması, bilgi notunun açıklanmasının zamanlaması gibi bu mahiyetteki olaylar, davalıların sürecin tarafsızlığına olan güvenini ciddi biçimde tehlikeye atma riski taşımaktadır. Davalılara, gayri resmi argüman ileri sürme ve kapalı kapılar ardında kanıt sunma imkanı tanındığında, sürecin bütünlüğü tehlikeye girmektedir."

ABD'DEN TÜRK ÇELİK BORULARINA ANTİ-DAMPİNG VERGİSİ
Türk çelik boru üreticilerine ABD'den önceki gün de kötü haber gelmişti. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Türkiye dahil altı ülkeden yapılan çelik boru ithalatına anti-damping vergisi getirilmesine karar vermişti. Karara göre ABD Ticaret Bakanlığı yuvarlak çelik boru ürünlerinde gümrük vergisini yüzde 118'e kadar yükseltme yetkisini kullanabilecek. Amerikalı çelik şirketleri petrol ve doğalgaz sektöründe kullanılan çelik borularda ithalatın çok yükselmesi üzerine 2013 yılında şikayette bulunmuşlardı.

NERVÜRLÜ DEMİRLERE DE ANTİ-DAMPİNG VERGİSİ KONULDU
ABD Ticaret Bakanlığı, geçen Nisan ayında da Türkiye'den ithal edilen bazı çelik türlerine anti-damping vergisi koymuştu. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Dairesi, yerli çelik üreticilerinin şikayeti üzerine başlattığı anti-damping soruşturmasının, Türkiye ve Meksika ile ilgili bölümünü sonuçlandırmış ve Türkiye ve Meksika'dan ithal edilen nervürlü çelik ithaline anti-damping vergisi koymuştu.

Buna karşılık, ABD Ticaret Bakanlığı’ndan 11 Temmuz'da çıkan karara göre ön belirleme sonucunda Türkiye ve Hindistan’ın soruşturma kapsamı dışında tutuldu. Böylece Türk "çelik çivi" ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi de bertaraf olmuştu.