RUSYA Federasyonu Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Kıhasan Khakimov, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti, "Mersin gibi sanayileşmiş büyükşehirlerden yatırımcıları Çeçenistan'a davet etmek istiyoruz" dedi.
Beraberinde Ulusal Politika ve Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Şaid Djamaldaev, Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İsa Bisaev, Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Komitesi Başkanı Baarani Şuapiov, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurbek Adaev, Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail Shovkhalov ve Danışman Recep Icin ile birlikte Vali Güzeloğlu'nu ziyaret eden Kıhasan Khakimov, uzun yıllardır Türkiye'de bulunduğu söyledi.
Khakimov, "İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için sayın Vali ve Mersin işadamlarını Çeçenistan'a davet ediyoruz. 20 yıl boyunca Türkiye'de bulunuyorum ve eğitimlerimi tamamladım. Çeçenistan'a yatırımlardan sorumlu başbakan yardımcısı olarak atandım. Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik anlamda gösterdiği başarı ve tecrübe bizim için çok önemli. Çünkü biz savaştan yeni çıktık. Ekonomimizi canlandırmak ve daha yüksek seviyelere çıkarmak için yatırımcıları ülkemize çekmeye mecburuz. Yatırımcılara ihtiyacımız var. Bunun için Türkiye ile olan ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Mersin gibi sanayileşmiş büyükşehirlerden yatırımcıları Çeçenistan'a davet etmek istiyoruz" diye konuştu.
Vali Güzeloğlu ise Mersin'de birçok yabancı heyet ve yatırımcı gruplarını ağırladıklarını belirterek şunları söyledi:
"Mersin Türkiye'nin en önemli ve en güçlü dış ticaret ve ekonomik merkezlerinden birisidir. 2013 yılı sonu itibariyle toplam dış ticareti 25 milyar doları bulan, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük 2'nci liman kenti olan ve ekonomik olarak Türkiye'nin 6'ncı büyük ili olan bir kent. Mersin Limanı dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında yer alıyor. Bu ziyaretin de Çeçenistan ile Türkiye ve Mersin özelinde ticaret anlamında anlamlı fırsatların sunacağını temenni ediyorum. Eminim MTSO başkanı ve yönetimi ile yapılacak temaslarda hem Mersin'deki üretilen sanayi ürünlerinin karşılıklı ticaretinde hem de misafirlerimizin ticarete konu mal ve hizmet akışında güzel anlaşmalar yapılacak."
Konuşmaların ardından Khakimov Vali Güzeloğlu'na 'Çeçen Kalpağı' hediye ederken Güzeoloğlu'da Khakimov'a içerisinde zeytinyağı ve bin yıllık bir zeytin ağacına ait dal bulunan bir hediye paketi takdim etti.