ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında 2013-14 yıllarını kapsayan ve 9 bin 750 işçiyi ilgilendiren 23’üncü dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmesi ile işçilere ek olarak her yıl 600 lira kampanya primi ödenecek. 
Çaykur Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen imza törenine Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Öz Gıda İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Emin Sürücü ile işçiler katıldı. İmza töreninde konuşan Mehmet Şahin, çok cefalı yıllardan buraya geldiklerini belirterek Çaykur'da bir sayfanın kapandığını ve yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Şahin, şöyle konuştu:
"6 yıllık mücadeleyi imza ile taçlandırıyoruz. 6 yıl önce başladığımızda çok az inanan vardı. 65 yıllık sendikayı değiştirmek için buraya gelmiştik. Verdiğimiz mücadele sendikal mücadele değildi. Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı değişime bakarsanız Çaykur'daki sendikal değişimin anlamını iyi anlarsınız. Bir tarafta milleti büyütmek isteyen, diğer tarafta da kokuşmuş karanlık odaklar vardı. Bunlar sendikal uzantılarıydı. Çaykur'daki kokuşmuşluğu değiştirmek için buradayız."
İŞÇİYE KAMPANYA PRİMİ
Şahin, geçmişe dönük aidat almayacaklarını vurgularken, şöyle devam etti:
"Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yaş çay sezonunda üç aydan fazla çalışan işçilere brüt 600 lira kampanya primi verilecek. Spor kesintisi adı altında işçilerden alınan 8 lira, 5 liraya düşürüldü ve gönüllülük esasına bağlandı."
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise, sözleşmenin çözüm odaklı ve uyumlu bir müzakere ardından başarıyla sonuçlandığını, 6 yıllık sürecin sona erdiğini kaydetti. Sütlüoğlu şunları söyledi:
"Sendikalı bir düzene geçiyoruz. Daha çok üreterek bölgenin omurgası Çaykur'u daha da ileri taşıyacağız. Çaykur'un kendi ayakları üzerinde durması lazım. Rize'den her zaman Başbakan yetişmez. Zarar ederseniz hazine sürekli kaynak aktarmaz, 'Hadi özelleş' derler. Çaykur'u dışarıdan kaynağa ihtiyacı olmayacak hale getirmeliyiz. Her kademedeki insanların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Çaykur'un olmadığı bir Rize, bölge, Türkiye düşünülemez."
Konuşmaların ardından Sütlüoğlu ve Şahin arasında 23’üncü dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmenin imzalanması sonrasında işçiler kemençe eşliğinde horon oynadı.
ÇAYKUR’DAKİ YETKİ MÜCADELESİNİN GEÇMİŞİ
Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Çaykur'daki sendikal rekabet, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'nın 2008 yılının Ocak ayında kurumda örgütlenme çalışması başlatmasıyla ortaya çıktı. Bu tarihte başlayan istifalarla çok sayıda işçi Öz Gıda-İş Sendikası'na geçti.
Çoğunluğu aldığını belirten sendikanın başvurusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 24 Ekim 2008 tarihinde toplu iş sözleşme yetkisini Öz Gıda-İş Sendikası'na verdi. Ancak Tek Gıda-İş Sendikası karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Ankara 6'ncı İş Mahkemesi, 31 Aralık 2009’da çoğunluğu elinde bulunduran sendikanın Tek Gıda-İş Sendikası olduğuna hükmetti. Bu kez Öz Gıda-İş Sendikası karara itiraz etti. Bunun üzerine Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi, 2 Mart 2010 tarihinde Ankara İş Mahkemesi kararını usul ve esas bakımından bozdu, davanın Rize İş Mahkemelerinde yeniden görülmesine karar verdi.
Rize İş Mahkemesi de, 9 bin 188 işçi ile Tek Gıda İş Sendikası'nın çoğunluğu elinde bulundurduğunu karara bağladı, Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi de bu kararı onadı. Ancak Bu sırada üyeliklerin birçoğunun sahte imza ile yapıldığını öne süren Öz Gıda-İş Sendikası, Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sonrası başlatılan soruşturma sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2009-2010 yılı toplu iş sözleşmesi yetkisini Tek Gıda İş Sendikasına verdi. TEK Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından geçen 22 Nisan tarihinde kuruma ait 58 işletmede grev başladı. Ancak katılım olmayınca grev fiilen uygulanamadı.
Çaykur’daki grev kararının ardından işçiler Tek Gıda İş Sendikası’ndan istifa ederek Öz Gıda İş Sendikası’na geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ da çoğunluğu elinde bulundurduğu gerekçesiyle yetkiyi Öz Gıda İş Sendikası’na verdi. Böylece 65 yıldan bu yana Çaykur’da örgütlü olan Tek Gıda İş Sendikası’nın yerini Öz Gıda İş Sendikası aldı. MK(TM/İD) (FOTOĞRAFLI)