Muhammet KAÇAR/RİZE, () - ÇAYKUR, geçen yıl ürettiği 130 bin ton kuru çaya karşılık 133 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirerek, tarihinde ilk kez stoklarını kullanarak aynı yılda ürettiği çaydan fazlasını sattı.
Basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaklaşan yaş çay kampanyası öncesi mevsimlik işçilere 10 Nisan tarihi itibariyle işbaşı yapacakları yönünde gönderdikleri SMS nedeniyle bazı siyasi partilerin seçim öncesi yapılan bu çağrıyı eleştirdiğini hatırlattı ve şunları söyledi:
"Geçen yıl Çaykur'da grev kararına destek veren CHP ve SP mevsimlik işçileri erken işbaşı yaptırmamızdan rahatsız oldu. Bu bir siyasetçi tavrı değil. Siyasetçi milleten yana tavır koymalı. Geçen yıl greve destek verdiler. Grev olsun ve Çaykur çay almasın temelinde bir siyaset olabilir mi? Bu akıllı bir yol değil dedik. Aynı söylem ve yanlışlara devam ediyorlar. Grev hayata geçseydi Çaykur olarak biz çay alamayacaktık ve bölgede kaos ve perişanlık olacaktı. Halkçılık bu mudur? İşçiler aptal mı? Onlar menfaatlerini bilmiyorlar mı? İşçinin fazla çalışmasından niye rahatsız oluyorsunuz? Çay hasadının erken başlaması beklendiği için işçileri davet ettik. Toplu sözleşme maddeleri gereği bu bildirimi en az 15 gün önceden yapmamız gerekiyor. İşçilerimiz iş başı yapınca çay hasadı başladığında çay alımına başlayacağız."
'KURU ÇAY STOKLARI AZALIYOR'
Geçen yıl üreticilerden aldıkları 673 bin ton yaş çay karşılığında 130 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Sütlüoğlu, "130 bin ton kuru çay ürettik, 133 bin ton kuru çay sattık. Çaykur tarihinin kuru çay satış rekoru oldu. Çaykur’un geçmiş yıllardan gelen stoku vardı. Geçen yıl ürettiğimiz kuru çayı sattık, bir miktar da stoklardan kullandık. Bugün itibariyle depolarımızda 70 bin ton civarında kuru çay stoku var. Yaş çay kampanyasının başlamasına doğru bu stokların 55 bin ton seviyelerine inmesini bekliyoruz. Kuru çay satışlarımız bu şekilde yüksek seviyeden devam ettiği sürece kuru çay stoklarımızı aşağıya çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
ÇAYKUR’UN ÖZELLEŞTİRİLMESİ GÜNDEMDE YOK
ÇAYKUR’da özelleştirilme faaliyetleri olduğunu iddia eden bazı kesimler olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Çaykur’un özelleştirilmesi gündeme yok. Böyle bir şey olsa Çaykur Genel Müdürlüğü görevini kabul etmezdim. Başbakanımız 12 yıldır görevde. İstese Çaykur’u 10 defa özelleştirmişti. Biz Çaykur’u daha da güçlendiriyoruz. Kendi ayakları üzerinde duracak yatırımlar yapıyoruz. Yaş çayda ilave bin ton işleme kapasitesi oluşturduk. Yeni fabrikalar programlıyoruz. Herhalde rüya görüyorlar, sabah kalkıp 'Çaykur’u özelleştirecekler' diyorlar. Böyle bir gündem yok" diyerek sözlerini noktaladı.

MK(TM/SS) (FOTOĞRAFLI)